Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Új recept: szegedi halászlé gyufatésztával

Baja - Tizenhat éve rotyog az alaplémentes halászlé a Bajai Halfőző Fesztiválon. Szombaton a Duna-parti rendezvényen jártunk, ahol szegediekkel is, mindszentiekkel is találkoztunk. Egyikük megalkotta a szegedi és bajai halászlé kombinációját.
Már a tűzgyújtás pillanatában óriási a hangulat a Bajai Halfőző Fesztiválon: körülbelül kétezer bogrács alatt ég a fa a belvárosban. Szó szerint az egész centrumban, hiszen a főtéren és a környező utcákon is helyeztek el fémtálcákat a szervezők. Szinte fekete az ég a fejünk felett, de ugyebár fával az igazi a bográcsos étel.

- Ez a tizenhatodik fesztivál, amin részt veszünk, azaz a kezdetek óta főzünk a téren - meséli Kovács Magdolna. Mikor elmondjuk, hogy Szegedről jöttünk, azonnal az asztalukhoz invitál, ahol a férje pörgeti rutinos mozdulatokkal a bográcsot. - Nő nálunk nem főz halat, ez a férfi dolga - mondja a főszakács.

Halfőző fesztivál Baján. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Megköszönve a belénk diktált fröccsöket, tovább állunk, és azt vizsgáljuk: vajon van-e valaki annyira merész, hogy esetleg nem bajai levet főz. Nem kell messzire mennünk, a tér közepén egy vidám társaságba botlunk, épp az alaplével vannak elfoglalva. Kiderül: mindszenti, szegedi és bajai tagjai vannak csapatnak.

A kezdetek

1996-ban, az első alkalommal a város 300 éves fennállásának állítottak emléket a szervezők, 300 főzőhelyet alakítottak ki - ez a szám azóta megtízszereződött, hiszen mára körülbelül kétezer bográcsban rotyog a hallé.

- Évek óta járunk Bajára vendégségbe, olyankor helyi halászlevet ettünk. Most azonban kitaláltam, hogy alaplével készítem, passzírozom, de tésztát is rakok bele - mondja Tóth Tibor. A mindszenti születésű férfi tehát a bajait vegyíti a szegedivel.

Bizony sokan tartják sértésnek a büszke lokálpatrióták közül, hogy alapleves, passzírozott főzetet készítenek a szegediek, ráadásul gyufatészta nélkül fogyasztják. Ez ugyanis a Duna-parti lének elmaradhatatlan kelléke. Ennek ellenére ilyenkor jól megvan egymás mellett szegedi és bajai szakács, a régóta tartó gasztronómiai vita itt valahogy mindig elmarad. Este hét felé jár már az idő, sokan ítélik úgy, hogy elkészült mennyei halászlevük. Mindszenti vendéglátónk azonban még nyugodt: nem siet, körülbelül három óra amíg elkészül.

Várakozás közben körbejárjuk a Szentháromság teret, a Nagyszínpadon pálinkás lovagrendek, zenészek mutatkoznak be.

Halfőző fesztivál Baján. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Lemegyünk a Petőfi-szigetre is, hatalmas terület, itt is mindenki főz. Ekkor látjuk: lassan elkészül mindenki leve, vissza is megyünk a térre, nehogy lemaradjunk. Tibor már passzíroz, segítünk neki, minél gyorsabban jussunk a finom falatokhoz. Letelepszünk, itt töltjük az este hátralévő részét. 9 órára készül el a szegedi halászlé gyufatésztával. Érdekes kombináció, sokan járnak a csodájára. Eszünk belőle két nagy tányérral, ízletesnek találjuk. A remek étel után körbejárjuk a teret, a hangulat már a tetőfokán van, sokan perdülnek táncra. Az elfogyasztott pálinkák és fröccsök után nekünk sem esik nehezünkre csatlakozni. Hajnali 2-kor zárjuk az estet, ismét egy élménnyel több.

Ennek a fesztiválnak idén vége, folytatás szeptemberben következik Szegeden, ahol mi is megtesszük, amit mindszenti barátunk: tésztát teszünk az alapleves főzetbe.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. CID 2011. július 12. 19:54
  „27. freeboy 2011.07.12. 17:18
  Azért ne feledjük: egyik Bajai születésű munkatársam szerint a Bajai halászlét csirkelábból is lehet főzni !!!
  26. polgár 2011.07.12. 01:20
  - Mit tetszik parancsolni?
  - Egy tányér halászlevet kérnék.
  - Bajai van, tésztával. Megfelel?
  - Csak játékpénz van nálam. Megfelel?

  :))))))))))))))”
 • 27. freeboy 2011. július 12. 17:18
  „Azért ne feledjük: egyik Bajai születésű munkatársam szerint a Bajai halászlét csirkelábból is lehet főzni !!!”
 • 26. polgár 2011. július 12. 01:20
  „- Mit tetszik parancsolni?
  - Egy tányér halászlevet kérnék.
  - Bajai van, tésztával. Megfelel?
  - Csak játékpénz van nálam. Megfelel?”
 • 25. ascendum 2011. július 11. 23:06
  „Kicsit értelmetlennek látom a vitát a szegedi-bajai halászléről, két eltérő táj eltérő jellegű étele. 50 km-rel odébb (Horvátország, Szerbia) megint kicsit máshogy készítik. Nem olyan nagy dolog az egész. És eddig úgy vettem észre, hogy a szegediek szokták felhúzni magukat elsősorban, ha előkerül a "halászlé" szó. :)
  Sőt, ahány ház, annyi szokás, talán nem is definiálható a "bajai halászlé", kicsit mindenkinél más eddigi tapasztalataim szerint.
  A rendezvény meg mára messze túlnőtte a halfőzést, sokkal többről szól, jó programlehetőség, tessék jönni, szórakozni, felőlem akár lehet közben egyet passzírozni is.
  (Egyébként bajai vagyok.)”
 • 24. szatyi 2011. július 11. 16:19
  „A halászlébe -mindegy, hogy hol készül-, halat kell tenni, nem tésztát!”
 • 23. Kazikázmér 2011. július 11. 11:20
  „Amúgy itt egymásközt kijelenthetem, a bajai halfőző fesztivál a közösségépítésről összetartozásról szól, míg a szegedi halfesztivál kemény üzlet vállalkozás és nem több!”
 • 22. eljensokaszeged 2011. július 11. 09:14
  „mi bajait főztünk a szegedi halléfesztiválon. és kész is volt 1 óra alatt. el lehet bújni mögötte.”
 • 21. babar 2011. július 11. 08:15
  „Szegediként nem szeretnék anélkül itéletet mondani a bajairól, hogy meg ne kostoljam. Az utóbbi 1 évben 3 településen próbáltam be a bajait: Baján a híd lábánál, Nagybaracskán és Kalocsán a Duna parton. Úgy éreztem, hogy egyik sem lehetett az amire a bajaiak büszkék lehetnének! De biztosan az én hibám, hogy nem találtam meg a legjobb bajait, hogy korrektűl tudjak véleményt alkotni és ne legyek elfogult. Biztosan vannak jó helyek Baján is! Segítsetek nekem, hogy megtaláljam!! (Mint ahogy a szegedinél is megvan a rangsor: algyői hcs, öregkőrösi hcs, égő arany)”
 • 20. Mogyoró 2011. július 11. 07:11
  „Nem azért mondom, de Én mindkét fajtát szeretem!!!!
  És szívesen is fogyasztom, az egyiket szegediként, a másikat bajaiként, csak kissé csípős legyen.
  Huhh, de megéheztem!!!!”
 • 19. Herli 2011. július 11. 07:01
  „Itt a bajai recept szombatról:
  A halészlé lobogó forrással mintegy félóra alatt kész. A halat kétujjnyira feldarabolni és beirdalni, megsózni és 3-4 órát állni hagyni kell. A hagymát nagyon apróra meg kell vágni, minden másfajta technika tilos. Legjobb a régi 1 éves kemény húsú hagyma. A haldarabok sorrendje: alul a fej és a farok, a kishal, s fölül a szeletek, ezek közül is a harcsa kövesse a pontyot, s ha ha van kecsege, az kerüljön legfelül. Hideg vízzel felöntjük. Meggyújtjuk és lobogva főzzük. Csak így lesz tartalmas a lé, így fő ki a halhús íze és kocsonyaanyaga, így fő el a hagyma s a paprika is így adja át a maga ízét. A fa legyen száraz és vékony, így tudjuk a tűzet szabályozni. Paprikát bőségesen de nem méregerőset. A durva csípősség gyilkosa a finom halászlénak, a pikáns csípősség viszont elengedhetetlen, a végső sózás egyéni. A hagymával óvatosan kell bánni, mert"édes" lesz a lé. Az igazi titok az, hogy a kész lé csodálatosan ízes, vérszínű és tejszerű, pompásan érvényesül az asztalon, egységes aminek nincs se felszíne se üledéke.
  Hozzá csak tojással készült, vastagon nyújtott-frissen gyúrt, és kifőzött kockametszetű metélt tészta kerül tálalásra. Hajrá!”
 • 18. tom_peris 2011. július 11. 00:32
  „a szegedi halászlében nincs tészta. nemhogy gyufa/kifli/kiselefánt tészta
  azért szegedi mert nincs benne
  viszont esszük hozzá 3-4 karéj fris kenyeret
  a bajaiban meg nincs kraft ellenben van tészta... az is finom...
  de valahol az igazi a szegedi... :)”
 • 17. Wacky 2011. július 11. 00:17
  „A cím is bizonyíték, hogy a szegedi halászlé az alap, ha az nincs, akkor nincs hijjdejóó féle bajai "halászlé" se...
  A szegedi az igazi... mi az hogy egy hallevesbe tésztát rakunk?? ezt a bajaiak csinálták, de csak azért hogy valahogy meg tudják különböztetni...

  A szegedi az IGAZI!!:D

  14. 980815 2011.07.10. 22:02

  Nem rossz, csak nem illik bele!!”
 • 16. CID 2011. július 10. 23:32
  „Mignon : Már, bocs, de szerinted a harcsa algát eszik ?
  Öregszel vazzeg, öregszel :)
  De legalább szórakoztató vagy :)
  Mi lenne a világgal ...<moderálva>”
 • 15. atti414 2011. július 10. 22:50
  „Bajai születésű, szegedi lakos vagyok. Imádom a halat. Horgászni, vásárolni, főzni, enni. Minden formában. Mindkét halászlé főző fesztiválra ki szoktam menni. Aki egyik, vagy másik verziótól elhatárolódik, ill, elitéli a tésztát, vagy esetleg a kenyeret, az vagy alapból buta, vagy nem kóstolta a másik verziót. Ne szövegeljen nekem senki a gasztronómiai erőszakról, meg egyéb ilyen népbutító hülyeségről. Arra ott van a kormány. Meg kell kóstolni amit sok más több tíz/százezer ember szeret, dicséri és főzi, és utána beszéljünk róla! Alaplével, vagy nem, az még ettől függetlenül lehet kiváló halászlé. Együk és ne szidjuk!”
 • 14. 980815 2011. július 10. 22:02
  „Ha nem ettetek még halászlevet gyufatésztával, akkor honnan tudjátok, hogy rossz? Úgy megvagytok ezen botránkozva, mintha só helyett cukorral lenne ízesítve a halászlé. Finnyás emberek vagytok ti. Az előítéleteiteket kellene legyőznötök, és akkor szebb lehetne nektek is a világ.”
 • 13. Kazikázmér 2011. július 10. 21:31
  „11. Mignon 2011.07.10. 18:30
  A németek milyen halászlét főznek? Régen lehettél Szegeden, mert azóta már tesznek a lébe busát, compót meg keszeget is, sőt van olyan hely ahol galuskával készül!?”
 • 12. kisistvan.hu 2011. július 10. 21:25
  „11. Mignon 2011.07.10. 18:30
  Nem sok dolog igaz abból, amit írtál!
  A legnyálkásabb a harcsa. A keszeg is kiváló a halászlébe (alaplének a többi hal mellé), de igaz, hogy sütve is finom. A süllő meg nem azért nem igazán a hallébe való, mert büdös, vagy ragadózó, vagy nyálkás, annál nemesebb és máshogy elkészítve jobban lehet gasztronómiailag élvezni. És még van tovább is. Pl. a balin is nagyon jó az alaplébe. De nem győzködni akarlak, ezek mind kipróbált, és bevált dolgok.”
 • 11. Mignon 2011. július 10. 18:30
  „A szegedi halaszleba (teszta nelkül !) ,
  csak ponty es harcsa tartozik!

  Ami halak a pontyon es harcsan kivül vannak, azok mind
  -ragadozok, büdösek, nyalkassak es utalatosak...!
  (keszeg, süllö es tarsaik)

  Azok, meg valahogy a grillen elmennek, de nem tovabb!”
 • 10. CID 2011. július 10. 16:17
  „Aki ilyen aljasságokra képes, hogy a Szegedi halászlevet gyufatésztával tálalja, az egyéb piszkosságot is el tud követni. Bajait tészta nélkül, ne adj isten pacalt krumplival................. (<moderálva>, ha a gyrost, slambuccal tálalnák )
  Remélem lecsukják :)
  Vannak kibékíthetetlen ellentétek, amiket nem kell kibékíteni :)
  Ez így van jó, és a vitáknak mindig az a vége, hogy meghívják a vitapartnert egy halászlére, Szegedire avagy Bajaira.
  Így szép a világ.”
 • 9. CsImre 2011. július 10. 16:13
  „Alkoholmentes alkohol nincs. Szegedi halászlé benne tésztával? Brr.... NINCS!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagymama sütije: Puncs szelet

Minden vasárnap bemutatunk egy-egy süteményreceptet. Ezen a héten egy puncsos édességgel kedveskedünk olvasóinknak. Tovább olvasom