Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Ünnepelt a Kecskemét Táncegyüttes

Kecskemét - Gálaműsorral ünnepelte harmincötödik születésnapját a Kecskemét Táncegyüttes, melynek az évek során több mint háromezer táncos volt tagja.
A Martin György Néptáncszövetség elismerő oklevelét vehették át a harmincötödik születésnapját ünneplő Kecskemét Táncegyüttes vezetői, Lukácsné Haránt Eszter és Lukács László november 26-án, az ünnepi gálaműsoron. A díjat Demarcsek György a szervezet alelnöke adta át, aki kiemelte: a magyarságtudat és a nemzeti identitás erősítésére a néptánctanítás az egyik legmegfelelőbb eszköz.

Az 1976-ban létrehozott Kecskemét Táncegyüttes első vezetője öt éven át Nagy Dezső volt, de a megalapítás ötlete feleségének Kishegyi Viktóriának a fejéből pattant ki. Nagy Dezső abban az évben a Katona József Gimnázium végzőseinek tanította be a palotást, mellyel nagy sikert arattak a diákok a szalagavatón. Ez ösztönözte arra a fiatalokat, hogy továbbra is együtt táncoljanak.

Ünnepelt a Kecskemét Táncegyüttes - GALÉRIA

A város kulturális központja örömmel fogadta amatőr művészeti csoportjai sorába a fiatalokat. Az elmúlt három és fél évtized során több mint háromezren csatlakoztak a Táncegyütteshez, melynek jelenleg száznyolcvan tagja van. A legfiatalabb táncos csupán hároméves, a legidősebb pedig hatvan.

A Táncegyüttes első művészeti vezetőjét, Nagy Dezsőt, Farkas Zoltán (Batyu) követte, majd Kopasz István, Szeverényi Anikó, Bedőcs József és Bedőcsné Szabó Rita állt a csapat élén. 2004 óta Lukács László és felesége Haránt Eszter irányítása mellett folyik a munka. A Táncegyüttes a Kárpát-medence táncait állítja színpadra. Kiemelt feladatuknak tekintik Kecskemét, a Kiskunság, valamint Bács-Kiskun megye táncainak gyűjtését, bemutatását.

Ünnepelt a Kecskemét Táncegyüttes - GALÉRIA

A gálaműsorban fellépett a Táncegyüttes mind a nyolc korcsoportja: a Lurkó, a Csutri, a Kisbetyárok, az SZFI, a Színe-Java, a Vadhajtás, a KTE, a Parázs, valamint a Kodály iskola táncos növendékei, illetve egykori táncosok, zenészek.

Megismerhettünk székelyföldi, dél-dunántúli, szilágysági, tyukodi, magyarszentbenedeki, moldvai, gömöri, galántai, nyírségi táncokat, sőt részleteket láthattunk a Táncegyüttes olyan nagy sikerű műsoraiból, mint a Kecskeméti Zöldvásáron vagy a Visszatekintés. Mindehhez pedig a talpalávalót a Hírös Zenekar húzta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csábi Bettina egy hónapig nem láthatja ikergyermekeit

Soha életében nem látta olyan idegesnek nagymamája Csábi Bettinát, mint az elfogása előtti napon.… Tovább olvasom