Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Volt izolációs szoba, de nem történt visszaélés

Kecskemét - Elismerték az izolációs szoba létezését a kecskeméti Juhar utcai gyermekotthonban a Bács-Kiskun megyei vezetők a pénteken tartott sajtótájékoztatón. Elhangzott az is, hogy a vizsgálatok szerint nem történtek olyan visszaélések a kiskunhalasi pszichiátriai otthonban és a kecskeméti szociális intézményben, amelyekről a sajtóban felhozott vádak szóltak.
A Bács-Kiskun megyei önkormányzat vezetői pénteken elismerték, hogy létezett izolációs szoba a kecskeméti Juhar utcai gyermekotthonban, sőt azt is, hogy a berácsozott ablakú, vasajtós 101-es helyiségről van szó. Bányai Gábor közgyűlési elnök, a Fidesz országgyűlési képviselője hozzátette, a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben kényszerből, rövid időre, három alkalommal és felügyelet mellett helyeztek el ott gyerekeket 2009 szeptembere előtt.

A törvényi szabályozás nem tiltja az ilyesfajta elkülönítést, azonban kiköti, az ilyen szobák csak szigorú feltételek mellett működhetnek. Előírják a vizesblokk, a biztonsági ablak beszerelését és a teljes körű ellátást, ezeknek azonban nemhogy a 101-es, de Bács-Kiskun megyében egyetlen hasonló intézmény szobája sem felel meg.

Bányai Gábor hozzátette, a megyei önkormányzatnak nincs jogosítványa arra, hogy az intézményben engedélyezzen úgynevezett gumiszobát, ami az igazi dühöngő, ezért aztán nem tudják hol ellátni azokat a fiatalokat, akik átmeneti időre hirtelen agresszívvé válnak és a közösség számára veszélyt jelentenek.

Rausch Sándor alelnök egy példával érzékeltette a helyzet kényességét: „Mit lehet tenni, amikor az épületben tartózkodó festőre támad az egyik eltartott, a földre teperi majd ütlegelni kezdi? Nincs más megoldás, mint izolálni" – magyarázta.

Mindez már nem történhet meg, hiszen novemberben a dühöngőt osztályteremmé alakították, jelenleg a legközelebbi, arra törvényileg is alkalmas izolációs helyiség Szegeden található. Bányai Gábor mindenesetre ígéretet tett, engedélyt kérnek egy, a törvényeknek megfelelő dühöngő kiépítésére, addig pedig kezdeményezik a városi kórházban gyermekpszichiátriai osztály létrehozását.

Dr. Bagó Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke ismertette a gyermekotthon körül kialakult, mára országos botránnyá dagadó ügy további részleteit. Elhangzott, csakúgy mint a januári kiskunhalasi pszichiátria körüli kálvária esetében, itt is a korábbi dolgozók lejáratókampányáról van szó. Mint mondta, a háttérben a 2005-ben a megyei önkormányzat és a gyermekotthon között fakadt és azóta húzódó ellentétek állnak. A szűkös anyagi források miatt az intézmény akkor létszámleépítésre kényszerült, amelyet két lemondó igazgató után végül a jelenlegi vezető, Kimpián Ildikó hajtott végre.

Egyesek azóta folyamatosan bombázták az önkormányzatot, mondván, a Juhar utcai intézményben létezik egy belülről kinyithatatlan, sivár szoba, ahová nehezen kezelhető gyerekeket zárnak büntetésből, akár egy teljes napra. „Mi 2005 ősze óta minden egyes panaszt meghallgattunk, a belső vizsgálatok azonban rendre nem igazolták az állítást" – emlékezett vissza Bagó.

A feljelentők miután látták, az önkormányzat nem ad nekik igazat, a sajtóhoz fordultak, megjelenve a fórumokon, az újságokban és a televízió kamerái előtt. A legutóbbi botrányhullámot keltő 101-es szoba vasrácsos ablakait és a piros vasajtó alkalmazását következőképpen indokolta a képviselő.

„Vagyonmegóvásról volt szó. A korábban használt faajtót le kellett cserélni, mivel az egyik izolált gyermek egyszerűen tönkretette, míg az ablakokat három soron törték ki, ezért döntöttünk rács felszerelése mellett. Ami pedig a kamerát illeti, alkalmazását az igazgatónő azzal indokolta, hogy csak így tudja garantálni a kizárólag saját engedélyével történő izolációt" – érvelt Bagó.

Rausch Sándor alelnök zárásként kiemelte, a történet legfájóbb pontja, hogy a rendszeres vádaskodás, az állandósuló belső vizsgálatok leginkább a gyermekotthonban lakó, az átlagemberhez képest lényegesen labilisabb lelki világgal rendelkező eltartottakat viselte meg. Arról nem is beszélve, hogy a gyámok, illetve a vádakat elutasító jelenlegi dolgozók körében mekkora felháborodást váltott ki a kálvária.

Az ügyben a kiskunhalasi pszichiátriai osztályon történt vádaskodáshoz hasonlóan a belső vizsgálat lezárult, de a rendőrségi eljárás ügyészi felügyelet mellett tovább tart.

Lezárult a belső vizsgálat a kiskunhalasi pszichiátrián

„Mindenkinek közös érdeke, hogy ha szabálytalanság, törvénysértés lehetősége áll fenn, akkor az kiderüljön, de ennek gyanúja sem merült fel a kiskunhalasi pszichiátriai esetében" – ismertette a lezárult belső vizsgálat eredményét pénteken Rausch Sándor, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke. Elmondta, a dolgozók mellett az eltartottakat és gyámjaikat is kikérdezték a szemérem elleni erőszak miatt tett feljelentés után, de a vádaskodásnak semmi alapja nem volt.

Olvasóink írták

  • 2. AN 2010. február 13. 20:20
    „Hát nem könnyű, az biztos.
    Kíváncsi lennék, hogy a most felháborodottan tiltakozók mit tennének, ha az ő gyerekük lakna ilyen helyen, és a nevelőknek nem lenne lehetőségük megfékezni az agresszív gyerekeket.”
  • 1. totya66 2010. február 13. 08:18
    „Tényleg ma mit kell tenni ha egy 13 éves az utcán megkésel minden szembejövő embert? Rászólni nem szabad, nyakon vágni nem szabad, sőt ha sorra kerülünk akkor ellenkezni sem mert a harmatos lelke sérül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lendvai Ildikó 25 százalékos béremelést ígért

Az MSZP elnöke hangsúlyozta: pártja nem száll be az "ígéretlicitbe", csak olyan vállalásuk van, amit… Tovább olvasom