Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Zuschlag-per - vitatják a bűnszervezet és üzletszerűség vádját az ügyvédek

Kecskemét - Zuschlag János védőjének perbeszédével folytatódott a Szegedi Ítélőtáblán szerdán a volt szocialista politikus és társainak másodfokú tárgyalása.

Kovács M. Gábor ügyvéd elsősorban a bűnszervezeti minősítést és az üzletszerűség vádját vitatta. Álláspontja szerint a kormányokon átívelően rossz szabályozásokon alapuló pályáztatási rendszert, hosszú évek rossz gyakorlatát használta a bíróság néhány fiatalember büntetésére. Zuschlag János beismerő vallomását az ügyvéd szerint nem vették számításba enyhítő körülményként, holott a másodrendű vádlott Lados Istvánét igen (Lados Zuschlag személyi titkára volt, esetében jogerős az elsőfokú ítélet: két év börtönbüntetést kapott).

A védelem nehezményezte azt is, hogy a megbánást és a kár részbeni, önkéntes megtérítését nem értékelte enyhítő körülményként a bíróság. Kovács M. Gábor indítványozta, hogy a bűnszervezet és üzletszerűség vádja alól mentse fel a bíróság az elsőrendű vádlottat, és jelentősen enyhítse a büntetést. Első fokon Zuschlag nyolc és fél év börtönbüntetést kapott.

Kovács M. Gábor a büntetés jelentős enyhítését kérte Fotó: Segesvári Csaba
Kovács M. Gábor a büntetés jelentős enyhítését kérte
Fotó: Segesvári Csaba

A másodfokú tárgyalás második napján beszélő védők részben a vádlottak felmentését, részben a kiszabott büntetések enyhítését kérték. Kiemelték, hogy az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság a bűnszervezet tényét Lados vallomására alapozta, ám ennek hitelessége kérdéses, mert Ladost befolyásolta, hogy a vádalku reményében vallott.

Az ötödrendű vádlott, Krausz Csabaügyvédje szerint köztudomású, hogy a pártfinanszírozás hogyan történik Magyarországon, márpedig az elkövetői motívumot vizsgálni kell a bíróságnak. Ez ugyan – hangsúlyozta Fülöp Tamás – nem menti a vádlottakat, de a büntetés kiszabása szempontjából van jelentősége.

A tárgyalás csütörtökön a további védőbeszédekkel folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak februárban állnak bíróság elé a kecskeméti drogdílerek

Februárra halasztotta a Bács-Kiskun Megyei Bíróság egy kecskeméti drogterjesztő banda tagjainak tárgyalását. Tovább olvasom