Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Zuschlag-per: Baráth és Csiha nem tudtak semmiről

Kecskemét - A választási kampányért felelős személyek tudtak minden finanszírozási részletről, de tudomásuk szerint egy-egy millió forintot fordítottak minden képviselő-jelölt kampányára.
Baráth Etele és Csiha Judit, az MSZP országgyűlési képviselői nem tudtak arról, hogy - az elsőrendű vádlotthoz köthető civil szervezeten keresztül - a 2006-os országgyűlési választási kampányukhoz pénz érkezett a párt alapítványától. Erről a két országgyűlési képviselő a Zuschlag-per keddi tárgyalási napján vallott a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

A választási kampányért felelős személyek tudtak minden finanszírozási részletről, de tudomásuk szerint egy-egy millió forintot fordítottak minden képviselő-jelölt kampányára - vallotta a keddi tárgyalási napon egymás után meghallgatott két MSZP-s országgyűlési képviselő.

Baráth Etele 2006-ban Zugló egyik választókerültének képviselőjeként indult az országgyűlési választáson. Ekkor még európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter volt, aki - vallomása szerint - a Táncsics Alapítvány pályázati lehetőségéről akkor szerzett tudomást, amikor megkeresték a támogató nyilatkozat miatt.

A politikus elmondta: miniszterként a kabineten keresztül érkezett hozzá a támogatási kérelem, az érdekeltekkel nem is találkozott. A Zuschlaghoz köthető szervezetet nem ismerte, de a kollégájától tájékozódott.

Baráth Etele emlékezete szerint, rendezvény szervezése, fiatalok képzése volt a pályázat célja.

Fodor Endre tanácsvezető bíró hozzátette: tanú rosszul emlékezik, mert lapkiadáshoz kértek támogatást.

Az MSZP országgyűlési képviselője a kampány finanszírozásáról elmondta: az egyrészt társadalmi munkában történt önkéntesek bevonásával, valamint a párt által a kampányra biztosított mintegy egymillió forintból fedezték a költségeket.

Kemecsei Árpád tizenötödrendű vádlott végezte Baráth Etele képviselő-jelölt kampányának minden szervezései feladatát és pénzügyi eszközeinek a biztosítását.

Csiha Judit tanúkihallgatásakor elmondta: kampányfőnöke Komlódi Gábor, vagy Kemecsei Árpád lehetett az, aki tőle támogató aláírást kért a Táncsics Alapítványhoz benyújtott pályázat esetében.

Vallomása szerint a zuglói pártszervezet vezetőségében dolgozó Kemecsei Árpád és Komlódi Gábor tartotta a kapcsolatot a fiatalokkal és ezért nem volt különleges, hogy tőle kértek támogató aláírást.

"Mivel párton belüli pályázat volt, fel sem merült bennem semmilyen probléma" - mondta Csiha Judit.

Úgy emlékezett, hogy fiatalok részére csapatépítő oktatás volt a pályázat tárgya, a vádirat szerint közösségi tér rendezése, parkosítás volt a pályázat célja.

A tanácsvezető bíró kérdésére elmondta: csak akkor hallott a pályázattal kapcsolatos problémáról, amikor ügy lett belőle.

Az egyik védő kérdésére válaszolva Csiha Judit elmondta: tudomása szerint 3-4 millió forintba kerülhetett egy képviselő-jelölt választási kampánya. A bíró a védő további, a pártok kampányfinanszírozással kapcsolatos kérdéseit leállította, mert az nem tárgya a pernek.

A 2006-os választási kampány idején a Táncsics Alapítványhoz a vádiratban szereplő Y Generáció Egyesület és a Szövetség a Modern Magyarországért Egyesület nyújtott be pályázatot és nyert 500-500 ezer forintot. A két egyesület Zuschlag János érdekeltségi körébe tartozott. Lados István másodrendű vádlott vallomása szerint, a pályázaton elnyert pénzt a választási kampány plusz finanszírozására fordíthatták az MSZP-s szervezetek, de csak civil egyesületeken keresztül jutottak hozzá a pénzhez.

Kemecsei Árpád tizenötödrendű vádlott a bíróság előtt korábban azt vallotta: megpróbálta a Táncsics Alapítványt kártalanítani, ezért átutalta a pályázaton nyert egymillió forintot, amit visszautaltak, mert az alapítvány tájékoztatása szerint a vádlott nem volt jogi kapcsolatban az alapítvánnyal.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint, a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. maci52 2009. szeptember 19. 17:18
  „Aki emlékszik "CSÖPI" nevű Szegedi rendőrre,az biztos fel FRISSÍTETTE volna ezeket a szegény amnéziás pilitikusokat,egy-két jólirányzott picsánrugással.Rögtön tudná miből van a Badacsonyi villa,lakás,kocsi,nyaralás,síelés,bulik.”
 • 28. qrumpli 2009. szeptember 19. 17:12
  „De télleg énse tuttam róla
  Nekem nemszoltak ,hogy van egy kis potya lóvé”
 • 27. igazságkereső 2009. szeptember 18. 17:48
  „Tényleg azt gondolja ez a két ember - és vele együtt mindazok, akik részesültek Zuschlag "áldásos" pénzlenyúló tevékenységéből - ,hogy annyira hülye ez a társadalom, hogy" meg lehet velünk etetni" ezt a maszlagot.Nagyon is jól tudták, hogy honnan származik az a pénz, amiből Ők olyan jól elvoltak! "Mi az hogy, nagyon is",hogy egy klasszikust is idézzek!”
 • 26. turulvedo 2009. szeptember 16. 17:31
  „yoj te meg visszamész az mszmp be :P”
 • 25. szpirigonzálesz 2009. szeptember 16. 12:08
  „25. joy
  Neked az esküvődön is azt énekelte a násznép, hgy Elvtársak álljunk a sorba?:)))”
 • 24. joy 2009. szeptember 16. 09:40
  „Zusclaugh kiszabadul, fidesztag lesz.
  :o)”
 • 23. comet 2009. szeptember 15. 23:45
  „és ez a Zuschlag a 10milláival csak lepkef.ng az igazán nagy gazemberekhez képest.
  A Fleto-féle ingatlan bizniszelők és cégfelvásárlók mellett Jani csak piti zsebtolvaj.
  Meg hát hülye vicceket sem szabad mesélni, főleg nem kamerák előtt.”
 • 22. rigójancsi 2009. szeptember 15. 22:09
  „13. hozzászólás Logaritmus 2009.09.15. 15:25 : "...tényleg nem értem, miért tűrték meg Zuschlagot...."

  Tényleg nem érted? Nem eben az országban élsz?
  Zuschlag azért csinálhatta meg a csalást és egyéb bűncselekményeket, mert ezt látta a nagyoktól, a pártban és a minisztériumokban felette valóktól. Ők ezt még nagyobb tétben játsszák. Nemcsak, hogy tudtak róla, de kifejezett jóváhagyásukkal művelte Zuschi a kisded játékait. Egészen addig, mig a holokauszt ünnepségen be nem szólt... Na, akkor kapták el a frakkját!”
 • 21. Logaritmus 2009. szeptember 15. 18:18
  „Mathiasking, mit látsz komédiának?”
 • 20. Mathiasking 2009. szeptember 15. 17:30
  „Az egész per kezd egy nagy komédia lenni! A dramaturgot írta: Gyurcsány Ferenc, Rendező az MSZP, A rendező munkatársai: az MSZP frakció!”
 • 19. Logaritmus 2009. szeptember 15. 17:29
  „17. hozzászólás Lúdasmatyi: nem, ez rohadtul nem az MSZP és a holdudvara. Ezek szimpla bűnözők, ilyenek sajnos mindenhol vannak csak vagy ügyesebbek, vagy nem leplezik le őket. Az MSZP nem egy havert nevezett ki legfőbb ügyésznek, ezért a dolgok normális medrükben mennek: a bűnözőket lekapcsolják. Ez a normális.”
 • 18. qrumpli 2009. szeptember 15. 17:25
  „Érdekes ez arra viszont vigyáznak ne felejtsem befizetni az adót”
 • 17. Lúdasmatyi 2009. szeptember 15. 17:19
  „Hazudnak,csalnak,ez ma az mszp és holdudvarai.”
 • 16. Logaritmus 2009. szeptember 15. 16:35
  „Zuschlag vagyontalan ember volt, majd pár év alatt megtáltosodott: lett egy 3500 négyzetméteres gödöllői építési telke (becsült értéke 30-40 millió forint), egy 7-8 milliót érő BMW 525-ös személyautója, 30 millió forintos cash a bankban, stb. Ha egy fiatalnak tegnap kivolt a feneke a lukas nadrágból, ma pedig ekkora vagyonra tesz szert úgy, hogy végig köztisztviselő és képviselő, nincs vállalkozása, nem szellemi szabadfoglalkozású akkor az szemet kell szúrjon az összes ismerősének. De nem szóltak.

  Naív vagyok, de remélem, hogy a nála nagyobb halak közül is lebuktatnak pár embert. Tetszik, hogy míg a Fidesz érában a nyomozóhatóságok látványosan futni hagyták a Kaya Ibrahimos, Ezüsthajós történetek szereplőit, most odacsapnak, ha kell.”
 • 15. achilleus 2009. szeptember 15. 16:03
  „14. hozzászólás Léni 2009.09.15. 15:52
  13. hozzászólás Logaritmus 2009.09.15. 15:25
  Itt egy friss összefoglaló, sok linkkel, és "tekintélyes" névsorral:
  http://index.hu/belfold/2009/09/15/finisehez_ert_a_zuschlag-per/
  Sajnos osztoznom kell Léni második bekezdésbeli gondolatával.”
 • 14. Léni 2009. szeptember 15. 15:52
  „l3.Logaritmus! Kérdezed miért tűrték meg magukközött? Mert nem tudták mit művel Zuschlag! A minősítésben
  teljes mértékben egyetértünk. A problémát én ott látom, hogy nagyságrendekkel nagyobb csalások, sikkasztások büntetlenül maradnak és a feledés homálya fedi be előbb-utóbb.”
 • 13. Logaritmus 2009. szeptember 15. 15:25
  „Zuschlag egy iszlám országban már az akasztófán lógna. Ezt a gátlástalan ember a kezdet kezdetén kellett volna elkapni, nem engedni, hogy az MSZP-n belül szót kapjon, pláne beleszólást a dolgokba. Beteg gyerekeknek szánt pénzt másra költeni a létező legszégyenteljesebb dolgok egyike. Hogy Baráth vagy Csiha tudott -e a dologról? Elhiszem, hogy nem tudtak. De ez a történet rájuk is árnyékot vet, tényleg nem értem, miért tűrték meg Zuschlagot.”
 • 12. TrombiFrédi 2009. szeptember 15. 15:09
  „Ej de sok az amnéziás a cuciknál???:) Bezzeg a pénzt együtt elkölteni jó volt?! Kár, hogy Cavintonra, v. Memorilra nem futotta belőle!:)”
 • 11. antikos 2009. szeptember 15. 14:15
  „Na persze:)”
 • 10. comet 2009. szeptember 15. 13:47
  „a beismerten szélhámos Gyurcsány Ferenc az őt támogató MSZP-s csürhével szétzilálta a közerkölcsöket, a kormányzás évek óta csak ennek a szűk csoportnak és a hozzájuk verődött sleppnek a rablásáról szól.
  A törvénytelenül hatalomra juttatott Bajnai feladata ennek a söpredéknek a váju mellett tartása, ameddig lehet, a nagy pszichopata megbukása után. Az MSZP kormányzás gyakorlatilag a fehérgalléros bűnözésről, a lakosság összeugrasztásáról és kijátszásáról ill. cionista, nemzetellenes érdekek érvényesítéséről szól.
  A cigánygyilkosságok és az azt körüllengő titkolózás magas szintű politikai érintettséget, hazaárulást sejtet.
  Előrehozott választások és szigorú felelősségre vonás kell, nem lehet várni...”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vontatóval ütközött a Kecskemét-Hévíz buszjárat

Kecskemét - Mezőgazdasági vontatóval ütközött a Kecskemét-Hévíz között közlekedő autóbusz. Egy… Tovább olvasom