Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Zuschlag bűnös, de nem maffiózó - állítja az ügyvédje

Kecskemét - Zuschlag János ügyvédje a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per szerdai tárgyalási napján elismerte, hogy védence bűncselekményt követett el, de nem maffiózó, nem hozott létre bűnszervezetet.
Az elsőrendű vádlott nem hozott létre bűnszervezetet, mert a politikai pártokhoz kötődő ifjúsági szervezetek finanszírozására mindenki az általa is alkalmazott módszert használta - mondta védőbeszédében Kovács M. Gábor, a Zuschlag János és társai ellen zajló perben.

Az ügyvéd szerint bebizonyosodott, hogy a perben szereplő civil szervezetek pályázaton nyert pénzeiből működtették a politikai baloldalhoz köthető ifjúsági szervezeteket. Emlékeztetett arra: Zuschlag János elismerte, hogy bűncselekményt követett el, de azt nem ismerte el, hogy bűnszervezetet hozott létre.

Kovács M. Gábor szerint, akik részt vettek az egyesületeken keresztül történt pénzszerzésben, nem gondoltak arra, hogy bűncselekményt követnek el. Mint hangsúlyozta: a pártok és a hozzájuk kapcsolódó ifjúsági szervezetek finanszírozásának jogi szabályozatlansága hozzájárult ahhoz, hogy az elsőrendű vádlott bűncselekményt követett el annak érdekében, hogy a Fiatal Baloldal finanszírozását biztosítsa.

"Ebben a politikai közegben szocializálódott, vesztére" - tette hozzá az ügyvéd, majd kitért Lados István másodrendű vádlott vallomására, amely alapján a vádhatóság a bűnszervezet működését bizonyítja. A védő szerint Lados István másodrendű vádlott megpróbálta teljes körűen informálni a vádhatóságot és a bíróságot.

Kovács M. Gábor kiemelte: a másodrendű vádlott nyomozati szakban tett vallomását a törvényi feltételek betartásával vették fel. Kétségbe vonta azonban, hogy a vádalku lehetőségének tükrében mennyire akart vallomásával megfelelni a vádhatóságnak Lados István, akinek vallomása a vád egyik legfontosabb bizonyítéka. Annyira meg akart felelni, hogy akarva, akaratlanul túlteljesített - fűzte hozzá.

A védőügyvéd szerint, az nem kétséges, hogy a vádlottak ismerték Zuschlag Jánost, de egymást csak felületesen, ezért sem működhetett a bűnszervezet.

A védő felidézte Zuschlag János feltáró vallomását, amelyben lényegében egy személyben tartotta magát bűnösnek. Kovács M. Gábor szerint "döbbenetesen súlyos" büntetést kért a vádhatóság a vádlottakra, a védencével szemben lényegében 12,5 év fegyházbüntetés kiszabását kezdeményezte.

Védence részletes beismerő vallomást tett, amit a bíróságnak figyelembe kell venni. Hangsúlyozta, hogy Zuschlag János az okozott kárt szinte telje egészében megtérítette, ami nyomatékosan enyhítő körülmény.

Nem áll arányban az elkövetett bűncselekmény a vádhatóság által kért büntetési tétellel - mondta.

Az ügyvéd kérte a bíróságot, hogy védencét a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény és az üzletszerűen elkövetett bűncselekmény vádja alól mentse fel.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

Az ügyvédek sokkal enyhébb büntetést kérnek

Lados István másodrendű-, Katus Ferenc harmadrendű és Kullai Tamás hetedrendű vádlott védője a vádhatóság által kért büntetési tételeknél lényegesen enyhébb büntetést kért védencére a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó Zuschlag-perben szerdán.

Lados István másodrendű vádlott védője, Gömöri Tibor védence feltáró, önmagára is terhelő vallomása miatt csak a törvényi minimumban megállapított börtönbüntetés kiszabását kérte, míg a harmadrendű vádlott, Katus Ferenc védője is enyhe büntetést kért védencére.

A védők szerint nem bűnszervezetben követték el a védenceik terhére rótt bűncselekményeket.

Feldmájer Péter ügyvéd, aki a hetedrendű Kullai Tamás és a nyolcadrendű Vámosi Zsolt védelmében szólt, kiemelte: a hetedrendű vádlott csak hűtlen kezeléssel vádolható, mert a számlájára érkező, a vádban szereplő Atlasz Egyesület pályázaton nyert pénzét nem a szervezetnek, hanem az elsőrendű vádlottnak adta át. Az ügyvéd szerint, nem lehet figyelembe venni a másodrendű Lados István feltáró vallomását, mert több helyen nem mondott igazat. A védő Kullai Tamásra felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte, míg a Vámosi Zsoltra pénzbüntetés kiszabását tartotta megfelelő büntetésnek.

A tárgyalás február 23-án folytatódik, amikor további védőbeszédekre kerül sor.

Fodor Endre tanácsvezető bíró közölte: március 1-jén fejeződnek be a védőbeszédek, majd a tervek szerint március közepén az utolsó szó jogán szólalhatnak meg a vádlottak.

Felhívta a vádlottak figyelmét arra, hogy akkor már új indítványt nem tehetnek, amit eddig elmondtak, azt már nem kell megismételniük. Az elsőfokú ítéletet március 31-én hirdeti ki a bíróság.

Olvasóink írták

 • 4. KolompárRómeó 2010. február 17. 21:28
  „"a pártok és a hozzájuk kapcsolódó ifjúsági szervezetek finanszírozásának jogi szabályozatlansága hozzájárult ahhoz, hogy az elsőrendű vádlott bűncselekményt követett el annak érdekében, hogy a Fiatal Baloldal finanszírozását biztosítsa.
  "Ebben a politikai közegben szocializálódott, vesztére" - tette hozzá az ügyvéd"

  Párás szemekkel olvastam ezeket a mondatokat. Az ügyvéd úr ezek szerint azt mondta ki, hogy nem csak a cuslág, hanem az összes "politikus", akik az elmúlt x évben tevékenykedtek, egytől egyig MIND mehet a börtönbe úgy 5 évre. Persze ez így van, de legalább nyilvánosan is kimondta valaki.”
 • 3. bambinaXX 2010. február 17. 19:16
  „Lehet, hogy nem ő hozta létre, de részese volt, azaz nem ő a "keresztapa", tehát attól még "maffiózó".”
 • 2. nyomdasz63 2010. február 17. 18:59
  „Nem áll arányban az elkövetett bűncselekmény a vádhatóság által kért büntetési tétellel - .-.-,-
  Gyártsak összeesküvés-elméletet ? ...Amikor anno ez a kis hülye poénkodott-azt hiszem a holokauszt emléknapon,hogy" mennyire fázhattak"--ezt látva hallva a híradóban-én már akkor mondtam a nejemnek,hogy ez ezért így vagy úgy előbb-utóbb <moderálva> !”
 • 1. achilleus 2010. február 17. 18:20
  „Még nincs ott mindenki:
  "Topolánszky vallomása szerint az Ifjúsági és Sportminisztériumban, majd az utódszervezeteinél Mesterházy Attila államtitkár érvényesítette a pályázatoknál a politika érdekeit. A minisztérium által kiírt pályázatok szakmai értékelését követően a tárca politikai vezetése, jellemzően a politikai államtitkár, átnézte a nyertes listát. A politikai államtitkár ilyen alkalmakkor számon kérte, hogy meghatározott szervezetek lemaradtak a listáról, vagy ellenkezőleg, azt, hogy adott szervezetek szerepeltek rajta - mondta.

  Topolánszky szerint amennyiben feszült volt a viszony a politikai vezetés és a szakmai vezetés között, ez a "diktátum formáját öltötte", tehát a politikai államtitkár meghatározta, hogy mely szervezetet kell támogatni. A nyomozati szakban tett vallomása szerint Mesterházy Attilától kapott ilyen jellegű politikai kéréseket, megrendeléseket, amelyek után a listát a helyettes államtitkárságnak át kellett dolgoznia."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál

Kecskemét - Az idei zenei és művészeti jubileumok - többek között Erkel Ferenc születésének 200.… Tovább olvasom