Jogosulatlanul vette fel a családi pótlékot – vádat emelt az ügyészség

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a nővel szemben, aki kilenc hónapon át vette fel két gyermeke után a családi pótlékot, annak ellenére, hogy már nem a saját háztartásában nevelte őket.

delmagyar.hu

A vádirat szerit a vádlott közösen nevelte házastársával két gyermeküket egy megyebeli településen. A gyermekek után járó családi pótlékot a vádlott igényelte a Magyar Államkincstár területi szervétől. A két gyermek után a vádlott havi 26.600 Ft. támogatásra volt jogosult, egészen addig, amíg a közösen lakott ingatlanból el nem költözött. A vádlott a részére közölt és a jogosultságot megállapító határozat szerint köteles volt minden olyan tényt bejelenteni írásban 15 napon belül, ami az ellátás jogosultságát vagy annak összegét érinti. A nő ezen kötelezettségének az elköltözését követően nem tett eleget, azt mintegy 9 hónap múlva a gyerekeket nevelő házastárs jelentette be a hivatalnak.

A jogszabály szerint a családi pótlékra azon gyermekek után jogosult az igénylő, akik vele egy háztarásban élnek.

A vádlott a 2020. szeptembere és a 2021. májusa közötti időszakban 239.000. Ft. családi pótlékot vett fel jogtalanul, mellyel összefüggésben a visszafizetési kötelezettségének sem tett eleget.

A járási ügyészség a nőt társadalombiztosítási, szociális és más jóléti juttatással visszaélés vétség elkövetésével vádolja.

A vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!