Kék hírek

2008.01.24. 13:02

Megkezdték a Csepelen maradt galvániszap elszállítását

Megkezdte a Csepelen maradt körülbelül 600 tonna galvániszap elszállítását csütörtökön az erre a célra kiírt közbeszerzési eljáráson győztes cég. Az anyag egyelőre a társaság aszódi hulladéklerakójába kerül, arról csak később döntenek, hogy mi lesz a sorsa.

A galvániszap egy részét már korábban elszállították, mivel azonban akkor rosszul becsülték meg a mennyiségét, egy része ott maradt, ezt viszik most el.

A csepeli galvániszap ügye 2005-óta húzódik, akkor helyezett el egy cég illegálisan több mint ezer tonna veszélyes anyagot a Csepel Művek területén. Tavaly ősszel 62 millió forintért már elszállított belőle egy cég 1200 tonnát, mivel azonban akkor rosszul becsülték meg a mennyiségét körülbelül 600 tonna ott maradt.

A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI) a maradék elvitelére közbeszerzési eljárást írt ki, erre három cég jelentkezett. A legjobb ajánlatot a Saubermacher Kft. adta: a galvániszap tonnáját 35 ezer, a 190 tonna szennyezett föld elszállítását pedig 25 ezer forintos tonnánkénti áron vállalták. A szerződés szerint a munkára hat napjuk van, ellenkező esetben napi 150 ezer forintos kötbért kell fizetniük.

Dancsa István, a VKKI közbeszerzési szakértője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy várhatóan a cég bőven befejezi a munkát a határidő előtt. A galvániszapot és a szennyezett földet a cég aszódi hulladéklerakójába szállítják, ahol letakarják, azaz "ártalmatlanítják".

Az még kérdéses, hogy a veszélyes hulladék sorsa a továbbiakban mi lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában