Kék hírek

2008.06.05. 16:15

27 milliós szja-csalássorozatot leplezett le az APEH

Az egész ország területére kiterjedt szja-csalássorozatot leplezett le az APEH - közölte az adóhivatal.

A gyanú szerint egy bűnbanda az országban több helyen is megpróbált hamis személyi jövedelemadó bevallásokkal pénzt visszaigényelni a magyar adóhatóságtól. Az eddigi adatok szerint a csoport tagjai mintegy 27 millió forintot próbáltak jogtalanul visszaigényelni. Az ellenőrző rendszer jól működött, így az APEH csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes/tettesek ellen feljelentést tett.

Az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóság kockázatkezelési osztályának tűnt fel, hogy több bevalláson is ugyanazt a címet adták meg levelezési címként, a bevallások adó-visszaigénylést tartalmaztak, 100.000-150.000 forint összegben.

Az ellenőrzések során a bevallásokkal érintett magánszemélyek nyilatkozatukban elmondták, hogy 2007. évre még nem nyújtották be a személyi jövedelemadó bevallásukat, a benyújtott bevalláson szereplő aláírást nem ismerték el sajátjuknak, a bevallásban szereplő, levelezési címet sem ismerték, továbbá a bevallásban megjelölt bankszámlát sem ők nyitották. Az APEH szerint ez alapján feltehető, hogy az adózók nem maguk nyújtották be a visszaigénylést tartalmazó bevallásaikat, ismeretlen személy vagy személyek használták fel jogosulatlanul a személyes adataikat.

Ezzel az üggyel párhuzamosan a Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságnak is feltűntek azonos levelezési címet feltüntető bevallások, és hasonló eredményre jutottak.

Mivel két régióban is találtak azonos levelezési címmel beküldött, hamisnak bizonyult bevallásokat, felmerült a gyanú, hogy esetleg más regionális igazgatósághoz is érkezett hasonló adattartalmú hamis bevallás. A szükséges intézkedéseket követően kiderült, hogy 243 darab olyan bevallás érkezett, amelyeken ugyanaz a levelezési cím szerepelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!