Kék hírek

2008.06.12. 12:17

A palesztin fogorvos 30 milliót követel a magyar államtól

Több mint 30 millió forintot követel kártalanításképpen a magyar államtól az a palesztin származású fogorvos, akit 2004-ben 3 hónapig tartottak fogva terrorfenyegetés előkészületének gyanújával. A per csütörtökön folytatódott a Fővárosi Bíróságon.

A budapesti, Bartók Béla úti muszlim mecset imámját, Saleh Tayseer fogorvost 2004. április 13-án Mose Kacav izraeli elnök magyrországi látogatása idején vették őrizetbe, mert a feltételezések szerint imaháza egy olyan szaudi szervezettől is kapott volna támogatást, amelyről az amerikaiak úgy tudták, hogy támogatja az Al-Kaidát.

A rendőrség azzal gyanúsította a magyar állampolgárságú férfit, hogy robbanószer beszerzésére adott megbízást, amit egy zsidó múzeum elleni feltételezett merényletben használtak volna fel. A Fővárosi Főügyészség 2004. szeptember 15-én megszüntette a büntetőeljárást, mert úgy látta, hogy a vádemeléshez nem volt elég bizonyíték.

A palesztin származású fogorvos 3 évvel ezelőtt fordult a bírósághoz, hogy kárait térítsék meg. A keresetet időközben többször módosították, a csütörtöki tárgyaláson Tayseer jogi képviselője, Fahn Péter bejelentette, hogy a nem vagyoni károkért 20 milliót, a vagyoni károkért pedig több mint 8 milliót követelnek kamatokkal kiegészítve.

Miután Saleh Tayseer követeléseit további bizonyítékokkal kívánják alátámasztani, a tárgyalást október 28-ra elnapolták, amikor ítélet is várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában