Kék hírek

2008.09.19. 20:12

A többség támogatja a tervezett adócsökkentést

Az emberek többsége egyetért a kormányfő adócsökkentési elképzeléseivel, és a lehető legtöbb eszközzel fellépnének a feketegazdaság ellen - derül ki a Medián szeptember elején készített felméréséből.

Egyedül az adóamnesztia kérdésében vannak többségben az elutasítók. Gyurcsány Ferenc "Megegyezés" programjáról a lakosság nagyjából háromötöde hallott, igaz közülük is csak 5 százalék mondta azt, hogy ismeri annak a részleteit is.

A kormányfő adójavaslatainak többsége kifejezetten népszerűnek mondható a Medián friss, reprezentatív felmérése szerint. Az emberek különösen helyeslik az adórendszer egyszerűsítését, a költségvetés egyensúlyának megőrzését és azt, hogy a hátrányos helyzetű térségekben adókedvezménnyel segítsék a munkahelyteremtést.

Bár a céges autók után járó adókedvezmény megszüntetését vagy a dohányáruk illetékének kismértékű emelését a nagy többség elfogadhatónak tartaná az alacsonyabb adókért cserébe, a természetbeni juttatások adókedvezményének megszüntetése már sokkal nagyobb ellenállásba ütközik. Utóbbi Veres János pénzügyminiszter pénteki bejelentése szerint ki is került a tervezett átalakításokból. A feketejövedelmek kifehérítését célzó tervezeteket ugyanakkor többnyire hatásosnak véli a közvélemény, különösen a szabályok szigorítását, valamint az adózással kapcsolatos eljárások felgyorsítását tartanák hatásos lépésnek.

A behajthatatlan adótartozás, vagy az amiatt kiszabott büntetés elengedése az adóváltoztatási tervek legkevésbé elfogadott eleme.

A közvélemény-kutató intézet 1200 embert kérdezett meg országszerte szeptember 5-e és 9-e között. A miniszterelnök "Megegyezés" programjáról a lakosság körülbelül háromötöde hallott, de csak mindössze 5 százalékuk ismeri az anyag részleteit is. Általánosságban elmondható, hogy a tervezet elemei népszerűbbek az MSZP szavazói körében, ugyanakkor még az ellenzéki szavazók között is többségben vannak azok, akik a konkrét elképzeléseket támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!