Kék hírek

2008.09.02. 16:14

Illegális zsírkészítő bukott le - halcsali lesz az áruból

Engedély nélkül működő zsírkészítő telepet számoltak fel az ellenőrök Monoron hétfőn. Hajós Ádám, Pest megyei főállatorvos a Független Hírügynökségnek kedden elmondta, hogy egy környékbeli lakos jelezte, hogy az egyik ház udvarában disznóhájból és nyesedékekből zsírt olvasztanak ki, és a tulajdonosnak ehhez valószínűleg nincs engedélye.

A gyanú bebizonyosodott, a tulajdonos egy munkanélküli férfi volt, akinek a háza udvarán az eszközök, az alapanyag és a késztermék egy része is a szabadban állt, abban rovarokat, rágcsálókat, és mindenféle szemetet találtak. Az ellenőrök összesen 300 kiló zsírt és 200 kiló szalonnanyesedéket foglaltak le.

A tulajdonos és a felesége más-más verziót adott elő: a nő szerint fél éve főznek zsírt, és az ismerősöknek értékesítik, a férj szerint azonban csak maguknak dolgozták fel az olcsó állati hulladékot, kolbászt pedig csak karácsonykor készítettek saját maguknak. A háznál több kiló fűszert is találtak, ami arra utal, hogy időnként disznóhúst is feldolgozhattak, abból kolbászt készítettek.

Hajós Ádám elmondta, hogy a lefoglalt zsírt és a nyesedéket is lárvák segítségével dolgozzák fel, a kukacokat aztán a horgászoknak értékesíti az ezzel foglalkozó vállalkozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!