Kék hírek

2008.09.20. 13:21

Olajos bűnszervezetet számoltak fel a vámosok

Olajjal kereskedő bűnszervezetet számoltak fel a közelmúltban a vámosok. A banda tagjai úgynevezett bázisolajat adtak el gázolajként, ráadásul az adót sem fizették be. Két embert már elfogtak, harmadik társukat pedig még körözik.

A nyomozás eddigi adatai szerint a bűnszervezet már két éve foglalkozott az olajjal: szlovák és cseh finomítókból ezalatt másfél millió liternyi úgynevezett bázisolajat vettek. Ezt a papírok szerint román és spanyol cégekhez vitték volna. Így Magyarországon nem kellett adót fizetniük. Kiderült azonban, hogy a bázisolaj tőlünk már nem került tovább, hanem Magyarországon eladták. Így eddig - úgy tűnik - 250 millió forintnyi áfát és jövedéki adót nem fizettek be. Ráadásul gázolajként értékesítették, holott a bázisolaj nem alkalmas arra, hogy autóban üzemanyagként használják - mondta el a Független Hírügynökségnek szombaton délelőtt Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

Hozzátette: az egyik főszervezőt és a bűncselekmények egyik aktív tagját elfogták. Ők előzetes letartóztatásban vannak. A bűnszervezet egy másik tagját pedig már körözik. Mindannyiukat jövedéki termékkel való visszaéléssel, adócsalással és rossz minőségű termék forgalomba hozatalával gyanúsítják.

Sipos Jenő elmondta azt is, hogy azt még a nyomozásnak kell kiderítenie, hogy pontosan kik és hol vásároltak a bázisolajból, illetve azt, hogy üzemanyagként használták-e azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában