Kék hírek

2009.04.22. 00:45

275 euróért megmondom, hogy hülye vagy

Alig akad már valaki, akit ne próbáltak volna meg beszervezni egy MLM hálózatba, hogy pénzt fizessen be valamiféle homályos közös cél érdekében, aztán másokat szervezhessen be, hogy ugyanezt tegyék.

Delmagyar.hu

Az Amway-szerű hálózatok a rendszerváltás után voltak igazán népszerűek, az internet terjedésével ismét reflektorfénybe kerültek. Manapság már nem csak öltönyös urak és feleségeik járják a szomszédságot edényekkel, vagy befektetési lehetőségekkel házalva, de a világháló révén bármikor online webkonferenciára invitálhatnak minket ismeretlen jótevők, hogy beszervezzenek a piramisjáték-szerű értékesítési hálójukba. Az interneten az állásajánlatok között keresgélve is szinte biztosan belebotlunk „fantasztikus ajánlatokba" vagy „remek pénzszerzési lehetőségekbe".

Megpróbálnak beszervezni - 3D sziget? Web 3.0?

Az elmúlt napokban kattintott ránk Géza, aki egy azonnali üzenetküldő program segítségével talált ránk és fantasztikus lehetőséget ajánlott. Azt állítja: ott lehetünk az elején és akár 250, 2000, vagy 10 ezer eurót is kereshetünk havonta. Minden csak rajtunk múlik. Mindehhez pedig csak információt kell adnunk másoknak a fantasztikus lehetőségről, azaz új tagokat kell gyűjtenünk – ahogy ezt ő is teszi velünk.

Géza egy még nem létező internetes szigetre invitál minket, ahol bizonyos fejlesztések után a felhasználók kaszinózhatnak, lóversenyeken vehetnek majd részt, vagy éppen maguk tenyészthetik lovaikat. Vásárolhatunk, szórakozhatunk, és szerencsejátékokat játszhatunk majd a szigeten, ha az egyszer elkészül. Mindezt természetesen a virtuális térben igazi pénzen vett virtuális bankókkal, amelyek a virtuális pénztárcánkban tarthatunk.

Egy weboldalra irányít minket új barátunk, ahol egy videó vár ránk. Egy webkonferencia hangfelvételét hallhatjuk. Ahhoz képest, hogy Géza az évszázad lehetőségeként harangozta be, nagyon szerény az egész weblap külalakja – tudjuk, ebből ítélni nem szabad.

A videó – mintegy egy órányi – szövegében biztosítanak minket arról, hogy mi vagyunk az elsők az országban, akik erről értesülhetünk, illetve arról, hogy ez a projekt az abszolút jövő, a web 3.0. A virtuális térben (a szigeten) minden üzleti partner kap egy virtuális irodát, amelyben lehetőség lesz arra, hogy egyszerűen átsétáljunk mások irodáiba, és ott tárgyalásokat folytassunk – hangzik a visszautasíthatatlan ajánlat. Az előadást tartó hang szerint továbbá minden magára valamit is adó weboldal 3D-ben lesz elérhető 2-5 éven belül, ezért is jó, hogy lesz a sziget. Mert ez a jövő. A web 3.0, ahol minden megtalálható lesz, amire csak szükségünk lehet. Sok millió ember állítja be hamarosan kezdőlapjának a szigetet. Akkorát robban majd, mint az iwiw – mondja az előadó.

Az iroda már készen áll. Remek a kilátás.
A szigeten - amelyet ismeretlen fejlesztők már készítenek - lehet majd vásárolni is. A sport fogadásokból, meg a kaszinókból, egyéb szerencsejátékokból keletkezik majd a profit. Persze ehhez jó sok embert rá kell venni arra, hogy csatlakozzon, és költsön a még nem létező csodavilágban. Minden általunk beszervezett vásárlás, és a struktúrában alattunk állók által hozott haszon egy része minket illet. Szinteket léphetünk és a szokásos. Kezdetnek egy hat fős csapatot kell létrehozni, akik újabb 6 fős csapatokat szerveznek. Belépési díj: 275 euró.

Ekkor érkezünk el ahhoz a ponthoz, amikor már legalább 4-5 kínos kérdést fel tudnánk tenni, ha nem felvételt hallgatnánk, de ha még ez sem elég, körülnézhetünk az interneten. A keresőbe beírva a cég nevét, azt láthatjuk, hogy 2 milliónál is több találatot kapunk, ami alapjaiban rengeti meg a „mi lehetünk az elsők" teóriát. A talált weblapok nagy része pedig hasonlatos ahhoz, amelyre Géza, a mi „tartótisztünk" irányított minket. A sok egyforma szöveg között csakhamar ráakadhatunk egy videóra is, amelyen egy nem túl bizalomgerjesztő nappaliban állva egy férfi hadarja angolul papírról a magyarul már hallott szöveget a kamerába. A mesés gazdagságról, az egyedülálló alkalomról. Hiába az internet tele van lehetőségekkel. Ilyenekkel is. Szerdán élő webkonferenciára várnak minket. Kérdezni is lehet.


Multi Level Megtévesztés?

Az ilyen hálózatok résztvevőjeként általában a legfontosabb feladatunk az úgynevezett belépő csomag megvásárlása, és mások beszervezése. Esetleg értékesíteni is kell valamilyen terméket. Vonzó propagandaszöveg lehet, hogy a hálózatépítés elején léphetünk be, hogy gyerekjáték új tagokat toborozni, mert a szolgáltatás, vagy termék, amivel házalni kell a legnagyszerűbb dolog a világon. Könnyen azon kaphatja magát azonban az ember, hogy a befizetett pénz elúszott, a lehetőség odalett, a nagy lehetőségeket kínáló cég felszívódott. A neten fórumokon, blogokon tömörülnek azok a beszervezett emberek, akik rajtavesztettek különböző üzleteken.

Bár nagyon komoly kereseti lehetőségeket kínálnak ezek a hálózatok, nagyon körültekintőnek kell lenni, amikor kapcsolatba kerülünk velük – vélik a szakemberek. Gyakori példa, hogy maga a termék annyira túl van árazva, hogy a hálózat tagjai csak az új belépők révén juthatnak pénzhez. Ilyenkor komoly a veszélye annak, hogy a piramis-szerű hálózat rövid távon összeomlik. A legrosszabbul természetesen a hálózat alján lévők járnak.

- A hozzánk érkező panaszok egy része is ilyen termékek kapcsán fut be – mondja Varga József, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szegedi elnöke. - Havi 350-400 panaszunknak úgy a 15 százaléka MLM hálózatban értékesített termékkel kapcsolatos. Jött már hozzánk vásárló egy sütőlappal, amelyért vagy 100 ezer forintot fizetett, miközben maga a szerkezet a legsilányabb minőség volt. Mi ezekben az esetekben elsősorban az esetleg pórul járt vevőt segítjük, de tudunk segíteni annak is, aki ilyen hálózatos értékesítésbe akar fogni. Információkat szerezhetünk egy-egy cégről, amelyekből kiderülhet, hogy csalással van-e dolgunk – teszi hozzá Varga József.

- Ha pénzt kell befizetnünk a belépéshez, akkor szinte biztos, hogy pilótajátékban készülünk részt venni, bár beszervezőink magukról ezt biztosan nem állítanák – mondja Damjanovich Nebojsa elismert online marketing szakember, aki szerint az egyik első jele annak, hogy csalás áldozataivá válhatunk, ha kevés a konkrétum, ha kevés a kézzelfogható dolog a hangzatos tervekben.

A szakemberek azt javasolják, mindig tájékozódjunk, adjunk időt magunknak, ne ugorjunk egy látszólag jó üzlet közepébe. Soha ne vegyünk rész olyan hálózatokban, amelyek komoly összegek befizetéséhez kötik a belépést. Az MLM rendszerben dolgozó cégek természetesen nem mind a tagok pénzére utaznak, de ebben a szektorban szaporodnak a leggyorsabban a piac azon kártékony szereplői, akik mások befizetett tagdíjaiból akarnak megélni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!