Kék hírek

2009.07.21. 12:32

Augusztustól nem mérlegelhet a rendőr - fix bírság lesz

Augusztustól közlekedési szabályszegésnek minősül, ha az autós nem használja a biztonsági övet, telefonál vezetés közben, nem tartja be a gyerekbiztonságra vonatkozó előírásokat vagy a motoros bukósisak nélkül közlekedik.

Ezeket közigazgatási hatósági eljárásban bírálják el, vagyis ezentúl nem lesz lehetőségük a rendőröknek mérlegelésre és figyelmeztetést sem alkalmazhatnak, fix összegű bírságot kell kiszabniuk. A törvény szerint lehetne akár 800 ezer forint is a büntetés, de külön szabályként kormányrendelet rendelkezik a konkrét összegekről, amelyek sokkal alacsonyabbak.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosításában olvasható, hogy bizonyos rendelkezések megszegéséért - mint a biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztása, a bukósisak nélküli közlekedés, vagy mobiltelefonálás vezetés közben - 10 ezer és 800 ezer forint közötti bírságot lehet kiszabni. A konkrét összegeket az egyes szabályszegéseknél azonban külön jogszabály állapítja meg.

Lehetne tehát 800 ezer forintos bírság is a vezetés közbeni mobilozásért, azonban a bírságok összegéről szóló kormányrendelet másképp rendelkezik.

Az IRM tájékoztatása szerint a közúti közlekedésről szóló törvény módosítását azért látták szükségesnek, hogy egyértelmű legyen, bizonyos szabálysértésekért mekkora bírság jár

Így ha valaki menet közben kihangosítás nélkül mobiltelefonál, augusztustól tízezertől húszezer ezer forintig terjedő bírságra számíthat, attól függően, hogy ezt lakott területen belül, azon kívül, vagy autópályán teszi - derül ki az IRM közleményéből. A biztonsági öv nélküli autózásnál és a bukósisak nélküli motorozásnál 10 ezer és 30 ezer forint közötti bírságolási tételek lesznek, míg a gyermekülés használatának elmulasztásáért legkevesebb 15 ezer, maximum 45 ezer forintos bírságot szabhatnak ki a rendőrök, szintén a szabályszegés helyszínétől függően. Minden esetben lakott területen belül kell a legkevesebbet, míg autóúton, autópályán a legtöbbet fizetni.

Július 31-ig ezek szabálysértésnek minősülnek. Ilyen esetekben a rendőr figyelmeztetést alkalmazhat, és helyszíni bírságot szabhat ki 3 és 20 ezer forint közötti összegben, vagy feljelentést tehet. Augusztus 1-től azonban a rendőr nem mérlegelhet: a bírság mértéke csak attól függ, hol történt a szabálysértés.

Címkék#rendőrség
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!