Kék hírek

2009.07.08. 16:10

Származása miatt vertek meg egy zsidó férfit Budapesten

Közösség tagja elleni erőszak miatt nyomoz a rendőrség, miután múlt héten megtámadtak és megvertek egy zsidó származású férfit Budapesten.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdai tájékoztatása szerint a 27 éves férfit három másik támadta meg és bántalmazta a VII. kerületi Dohány utcában, június 30-án éjszaka. A férfi a sérüléseiről orvosi látleletet készíttetett, ezek alapján nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.

Az eset kapcsán a Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) közleményt tett közzé, melyben az áll, hogy az utóbbi hónapokban egyre inkább romlik a közbiztonság Magyarországon, a gyűlöletkeltés szóbeli formái pedig egyre többször tettlegességgé fajulnak. Mint írják, az erőszakos önbíráskodók egyre kevésbé tartanak az igazságszolgáltatástól és az állami rendfenntartó erőktől. A közlemény szerint eddig a társadalmi feszültségeket kihasználó politika erőszakosságának elsősorban a roma kisebbség volt kitéve, az utóbbi hetekben azonban több zsidóellenes atrocitás is történt.

Az EMIH a történtek miatt levélben fordult Bajnai Gordon miniszterelnökhöz, amelyben kérik, mindent tegyen meg annak érdekében, hogy a közbiztonság minél hamarabb helyreálljon és az erőszakot alkalmazók ne érezzék, hogy bármit megtehetnek.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a Független Hírügynökségnek elmondta, a támadók az áldozatot hazáig kísérték, majd a kapualjban megszólították: azt kérdezték tőle, hogy zsidó-e, és az igen válasz után megverték. A vezető rabbi hozzátette, hogy személyes tapasztalatai szerint is több hasonló atrocitás történt az utóbbi időben, nemrégiben őt és családját is érte szóbeli támadás az utcán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!