Kék hírek

2009.10.27. 13:59

Fegyelmi vizsgálat indul a fővárosi tűzoltóparancsnok ellen

Fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok ellen a még szeptemberi, Hajcsár úti tűzoltás közben történt esetleges áramütés miatt - tudta meg az MTI városházi forrásból kedden.

A rákosrendezői pályaudvaron még szeptember 11-én kigyulladt egy ötszáz négyzetméteres épület tetőszerkezete, és amikor az oltás során a tűzoltók alumínium létrájukat az épület bádogtetejéhez illesztették, egy kis bizsergést éreztek a karjukban. Ezért öt tűzoltót áramütés gyanújával vizsgálatra kórházba szállítottak. A sérülés gyanúja miatt Tatár Attila, az OKF főigazgatója azonnali és teljes körű vizsgálatot rendelt el a fővárosi tűzoltóságnál, amely fegyelmi eljárás kezdeményezésével zárult.

A vizsgálat kezdeményezésének tényét megerősítve Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának szocialista elnöke az MTI-nek kedden elmondta: Tatár Attila, az OKF főigazgatója fegyelmi eljárást kezdeményezett Bende Péter vezérőrnagy ellen, és - az időközben megváltozott törvényi előírásoknak megfelelően - az eljárást a Fővárosi Közgyűlés által kijelölt bizottság folytatja le.

Tájékoztatása szerint Tiba Zsolt főjegyző csütörtökön terjeszti a közgyűlés elé a vizsgálat elrendelését, és ennek alapján a városházáról két ember, míg az OKF, mint szakmai felügyelet részéről egy ember lesz tagja a fegyelmi bizottságnak, és 30 napjuk lesz az eljárás lefolytatására, amelyet újabb harminc nappal meghosszabbíthatnak.

Danielisz Béla megjegyezte, a fegyelmi bizottság amennyiben megállapítja a tűzoltóparancsnok felelősségét, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény (HSZT) alapján szabhat ki határozatot.

Bende Péter vezérőrnagy az MTI megkeresésére azt mondta, hivatalosan még nem kapott tájékoztatást az ellene indított fegyelmi vizsgálatról, de megjegyezte, az OKF a vizsgálati eredményéről sem kapott tájékoztatást.

A Hajcsár úti esetet követően egyébként a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) szintén belső vizsgálatot rendelt el, és annak eredményéről szeptember 23-án a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottsága előtt is beszámolt.

Cziva Oszkár, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) tűzoltási, mentési és katasztrófa-elhárítási főosztályvezetője, aki az oltáskor később maga is jelen volt és irányította a mentést, a bizottság előtt azt mondta: a helyszínen lévő tűzoltó-doktorszolgálat a "bizsergő érzés" jelentése után megvizsgálta a tűzoltókat, de sem égési sérülést, sem más sérülésre utaló jelet nem tapasztalt. Ennek ellenére arra adott utasítást: az öt tűzoltót szállítsák kórházba vizsgálatra.

Az ott elvégzett EKG- és belgyógyászati vizsgálat megállapítása szerint a tűzoltók semmilyen sérülést nem szenvedtek, füstmérgezést nem kaptak, ezt a kiadott zárójelentés is tanúsítja. Tünetmentesen hagyhatták el az intézményt még aznap este - fűzte hozzá az alezredes.

A főosztályvezető kijelentette: a tűzesetet követő vizsgálatuk megállapította, hogy az oltás során sem szakmai hiba, sem mulasztás nem történt, a kárfelszámolást szakszerűen végezték a tűzoltók és a parancsnokok, ezért véleményük szerint nincs alapja az OKF vizsgálatának.

Kozári László ezredes, az OKF hivatalvezetője a bizottság előtt akkor azzal érvelt, a tűzoltóság munkavédelmi hatóságaként kötelességük kivizsgálni az ilyen esetek okait.

A Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottsága tudomásul vette a tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!