Kék hírek

2010.05.19. 12:26

Tanár- és mentősverés: mindenki a BTK szigorítását kéri

A sorozatos tanárverések miatt a MSZOE üdvözli a BTK szigorítását. Az egészségügyi dolgozók is fokozott védelmet kérnek: őket is rendszeresen érik támadások.

Delmagyar.hu

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) egyetért azzal, hogy a Büntető törvénykönyv (Btk.) fokozottabban védje a közoktatásban dolgozó pedagógusokat, ugyanakkor a szervezet szóvivője szerdai közleményében a törvényhozók további felelősségének nevezte, hogy a pedagógusok kiemelt védelme "ne fajuljon boszorkányüldözéssé" a gyermekeik érdekében eljáró szülőkkel szemben – írja az MTI.

A Fidesz-KDNP hétfőn benyújtott javaslata a közoktatásban dolgozó pedagógusok fokozott büntetőjogi védelmét is megteremtené azzal, hogy a közoktatásról szóló törvényben meghatározott közfeladatot ellátó pedagógus, valamint a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazott sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében megemelné a kiszabható büntetési tételek mértékét.

Az egyik hiherdt videó a YouTube-ról.

Keszei idézi a Btk. azon bekezdését mely szerint "a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából folyó kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését veszélyezteti, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Keszei Sándor ezt a passzust kiterjesztené a pedagógusokra, és minden olyan óvodai, iskolai, kollégiumi alkalmazottra, aki elláthatja a gyermekek, tanulók felügyeletét.

Keszei Sándor, az MSZOE szóvivője szerint több kérdés is felmerül a törvénymódosítás kapcsán, így például az óvodán, iskolán, kollégiumon belül ki fogja eldönteni, hogy jogszerű-e a pedagógus eljárása, ami ellen a szülő fellép.

"Jogszerűen jár-e el a pedagógus, ha elismervény és számla nélkül szed pénzt a szülőktől az ingyenes szolgáltatásokért? Jogszerűen jár el a pedagógus, ha egy órán három egyest ad egy tanulónak? Jogszerűen jár-e el a pedagógus, ha felügyelet nélkül hagyja a tanulókat, amikor késve megy be az órára? Jogszerűen jár-e el a szakképző iskola, ahol a tanulókat dolgoztatják, de a vállalkozási nyereségből nem részesülnek?" - sorolta kérdéseit az érdekvédelmi szervezet szóvivője az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásban.

Szerinte statisztikai adatokkal alátámasztott kutatások bizonyítják, hogy a pedagógusokkal szembeni bántalmazások száma nem növekedett az elmúlt években. "Két és fél millió szülő esetében elhanyagolható évi 8-10 „tanárverés", nem ad okot azokra a hisztérikus megnyilvánulásokra, amelynek alapja a pedagógusok indokolatlan félelme a szülőktől és a tanulóktól" - fogalmazott Keszei Sándor.

Betegszállító és mentő az újklinikán. Fotó: delmagyar.hu

Betegszállító és mentő az újklinikán.
Fotó: delmagyar.hu

Címgyűjtés mentősverés témakörből:

Mentősökre támadtak Szigethalmon

Fejszével támadt a mentősre egy férfi Izsófalván

Eltörték egy mentős kezét a fővárosban

Előzetesben a mentőst késelő beteg

Kitért arra is, senki sem vizsgálta eddig, hogy az iskolai testi-lelki erőszak miatt hány tanuló kísérelt meg öngyilkosságot, és ez hánynak "sikerült". Nem vizsgálta senki, hány gyermeket ért testi fenyítés az oktatási intézményekben.

Fokozott büntetőjogi védelmet kérnek az egészségügyi dolgozók az ellenük irányuló, szinte mindennapossá vált atrocitások megfékezése érdekében – tudatta szerdán a szakmai kamara.
"A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara kezdeményezi, hogy a közfeladatokat ellátó egészségügyi szakdolgozó is kapjon fokozott büntetőjogi védelmet feladatai végzése során" - tartalmazza a közlemény.

A kamara szerint egyre inkább a verbális és fizikai támadások célpontjaivá válnak az orvosok mellett a szakdolgozók, ápolók, mentőtisztek, asszisztensek is. Ezt a súlyos problémát az elmúlt években az egészségügyi rendszerben bekövetkezett változtatások, átalakítások még inkább felerősítették.

Címgyűjtés tanárverés témakörből: 

Novemberben tartanak tárgyalást a mándoki tanárverés ügyében

Tanárverés Debrecenben: gyorsított bírósági eljárás

Tanárverés: diákcsíny vagy bűncselekmény?

Az Alapellátó Orvosok Szövetsége kedden tudatta: felkéri Gyenes Gézát, az egészségügyi bizottság jobbikos alelnökét, az alapellátó orvosok szövetségének tiszteletbeli elnökét a büntető törvénykönyv módosítását célzó olyan tartalmú javaslat benyújtására, amely megemelné az egészségügyi dolgozók sérelmére elkövetett erőszakos cselekmények büntetési tételét, ugyanis a szövetség szerint az utóbbi években elszaporodtak az ilyen támadások.

Hétfőn nyújtotta be a fideszes Lázár János, Kósa Lajos, Balsai István és a kereszténydemokrata Rubovszky György a büntető törvénykönyvet több ponton módosító javaslatát, mely egyebek mellett fokozott büntetőjogi védelmet adna a közoktatásban dolgozó pedagógusoknak azzal, hogy a sérelmükre elkövetett erőszakos bűncselekményeket súlyosabban büntetné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!