Kék hírek

2010.06.09. 18:30

7 összekötözött szarvast találtak egy autóban

Hét összekötözött dámszarvast - három borjút, két vemhes és egy nemrég ellett tehenet, s egy ünőt - találtak egy autóban a rendőrök egy közúti ellenőrzés során Lábod belterületén - közölte Hegedűs János nagyatádi rendőrkapitány szerdán.

A szokatlan bűncselekményre - amelyről szerdán tartottak sajtótájékoztatót - június 4-én kora este derült fény. A nagyatádi rendőrkapitányság járőrei Lábod belterületén közúti ellenőrzést tartottak, s annak során egy autóban, amelyben két férfi ült, furcsa rakományra lettek figyelmesek. A 1500-as Lada csomagtartójában három, a hátsó ülésen kabáttal letakarva egy, a hátsó ülés előtti lábtartó résznél újabb három összekötözött dámszarvas hevert.

A rendőrkapitány az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: egyelőre nem tisztázott, milyen módszerrel fogta be a két gyanúsított az állatokat. Huroktól származó sérülésnyomok nem volt a szarvasokon, így vélhetően hálókkal fogták be őket. A rendőrség egyelőre csak vélelmezni tudja, hogy értékesítés céljából gyűjtötték be az elkövetők a vadakat.

A két, magyar állampolgárságú férfi ellen nyomozás indult, de őrizetbe vételüket követően elengedték őket, jelenleg lakhelyelhagyási tilalom mellett, szabadlábon védekezhetnek.

Az autó a sofőr tulajdonában van, ő azt mondta, hogy az állatokat találták és le akarták adni. A vele utazó férfi azt állította: csak utasként tartózkodott az autóban, és észre sem vette, hogy abban állatok is voltak.

A dámborjakat a Kaposvári Egyetem szarvasfarmjára szállították, a teheneket elengedték. A rendőrség információi szerint a borjak életben vannak, a szabadon engedett tehenek leendő borjainak jövője azonban kétséges - mondta kapitány.

Az elkövetőknek hét rendbeli - maradandó egészségkárosodás vagy pusztulás okozására alkalmas módon, különös szenvedést okozva elkövetett - állatkínzásért, továbbá nagyobb értékre elkövetett lopásért kell felelniük.

A lopáskár megállapítására szakértőt vontak be a nyomozásba, mivel a bűncselekmény kapcsán az állatok el is pusztulhatnak. A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. területén okozott kár az előzetes becslések szerint mintegy 900 ezer forintra tehető, s a történtek kihathatnak, további károkat okozva a vemhes szarvastehenek szaporulatára is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!