Kék hírek

2010.10.11. 15:01

Ez volt az iszapkatasztrófa oka?

A MAL Zrt. korábban többször is magasította a zagykazetta falait, s a megengedettnél több anyagot engedett a medencébe - írta a Népszabadság.

A Népszabadság egy Somló hegyi borosgazdára, Fazekas Andrásra hivatkozva azt állítja, hogy valóban folyamatosan bővítették a zagykazettát. A borosgazda ezt az egyik MAL Zrt.-nél dolgozó ismerősétől tudta meg.

Értesülései szerint a gátakat eredetileg tíz méter magasra tervezték, ma azonban néhány pontján már háromszor ekkora. - Ráadásul - tette hozzá - ahogy magasították a gátakat, úgy engedtek mindig újabb és újabb adagot a tározóba - írta a lap.

– Az ismerősöm, akinek a nevét az ő érdekében nem mondhatom meg, azt mondta, hogy még a katasztrófa előtti hétvégén is töltötték a tározót – állította a Somlóvásárhelyen élő Fazekas András, majd így folytatta: – Annak ellenére tették ezt, hogy már hetekkel ezelőtt tudtak a gát repedéseiről. Az ismerősöm szerint a MAL több dolgozója is jelezte a menedzsmentnek a hibákat, ráadásul a repedésről egy légi felvételt is kapott a társaság. A vezetők viszont minderről nem vettek tudomást.

Fazekas András szerint a MAL több dolgozója tudott arról, hogy a gátak magasítása és a tározók utántöltése szabálytalan, és rendkívül veszélyes a hibák semmibevétele, s amikor ezt szóvá tették, megfenyegették őket: "repülnek", és pert akasztanak a nyakukba, ha bárkinek is szólnak erről.

A további részletekért kattintson ide! >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!