Kék hírek

2010.10.20. 18:13

Félmeztelenül, bilincsben szállítottak egy mozgássérültet

Szabó Máté ombudsman szerint az emberi méltóság és a fogyatékkal élők jogai sérültek, amikor egy mozgássérült elítéltet egy biztonsági öv nélküli rabszállító járműben szállítottak megbilincselve, a fémpadlóra fektetve, félmeztelenül - tájékoztatott az Országgyűlési Biztos Hivatala szerdán.

A mozgássérült panaszos azzal fordult az állampolgári jogok országgyűlési biztosához, hogy egy olyan rabszállító járművel fuvarozták, amelyben nem volt biztonsági öv, így - mivel a keze meg volt bilincselve - nem tudott kapaszkodni. Tiltakozásként passzív ellenállást tanúsított, levette az ingét és nem hajtotta a kerekesszékét. Állítása szerint a felügyelők utasítására végül a többi fogvatartott erővel tuszkolta be a járműbe, és a fémpadlón fekve, félmeztelenül szállították, az érkezést követően pedig levonszolták a buszról, és látleletet vettek fel a sérüléseiről.

A közlemény szerint az elítélt panasza alapján a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának helyettese vizsgálatot folytatott, de nem állapította meg a rabbal szemben tanúsított embertelen, megalázó bánásmódot.

Az ombudsman azonban úgy véli, hogy a panaszos nem az előállítását akarta meghiúsítani, hanem csak azt, hogy biztonsági öv nélküli járműben szállítsák. Hozzáfűzték: az semmiképpen sem fogadható el, hogy a felügyelők "testi kényszer" alkalmazására szólítsanak fel fogvatartottakat.

A további hasonló esetek megelőzésére az országgyűlési biztos azt az ajánlást tette a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának, hogy a panaszost, illetve a kerekesszékes fogvatartottakat ezentúl kizárólag megfelelő biztonsági övvel felszerelt járművel szállítsák, a rabokat pedig ne utasítsák más fogvatartott passzív ellenállásának megtörésére, velük szemben bármely kényszerintézkedésre.

A hivatal kitért arra, ugyanez a panaszos sérelmezte azt is, hogy bár mozgáskorlátozott, egy szigorú biztonsági csoportba sorolták, aminek az okáról nem tájékoztatták. Szabó Máté megállapította, hogy a tájékoztatás hiánya sértette a tisztességes eljáráshoz való jogot.

Az ombudsman szerint a visszásság a jogi szabályozásra vezethető vissza, ezért azt javasolta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek, hogy fontolja meg a biztonsági csoportba való besorolással kapcsolatos rendelkezések felülvizsgálatát, különös tekintettel a fogvatartottak megfelelő tájékoztatására.

Címkék#rendőrség
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!