Kék hírek

2010.10.27. 15:44

Vadkendert találtak négy helyszínen Győr környékén

Nagy mennyiségben találtak vadkendert Győr környékén, erről a Győr-Moson-Sopron és a Hajdú-Bihar megyei rendőrség illetékesei közös sajtótájékoztatón számoltak be szerdán.

Négy helyszínen összesen 1540 tőnyi vadkendert és kilenc kilogramm kábítószergyanús növényi törmeléket, a termesztéshez használt eszközöket, valamint négy és fél millió forint készpénzt foglaltak le múlt kedden; öt győri férfit előzetes letartóztatásba helyeztek.

A rendőri vezetők elmondták: a korábban felfedezett, vietnamiak által működtetett ültetvények közül 1200 töves volt a legnagyobb, míg Farkas Péter sportoló ügyében körülbelül 800 növényen termesztették a kábítószer-alapanyagot.

A csoport négy tagját a helyszínen, az ötödiket félnapos hajsza után Győrben fogták el. Győrságon, Győrszemerén, Győrújbaráton és Ménfőcsanakon egyszerre, kommandósok támogatásával csaptak le a vadkenderültetvényekre. A csoport vezetője mezőgazdasági vállalkozó, helyettese lovardaüzemeltető, így az ő vagyonosodásuk nem volt feltűnő. A három másik tag kertész, illetve munkanélküli hentes, valamint állástalan pék.

A termesztéshez szükséges műszaki eszközökkel felszerelt ültetvények között volt olyan, ahol az ól egyik felében még disznókat tartottak, a másikban pedig már vadkender termett.

Takács Tibor megbízott Győr-Moson-Sopron megyei főkapitány az eseményen elmondta: a társaság tagjai körülbelül egy éve kezdtek munkához, a termést azonban nem Győrben, hanem - egy fővárosi közvetítőn keresztül - Debrecenben dobták piacra. Infrastruktúrájuk folyamatosan bővült, amit jól mutat, hogy volt olyan telephely, amelynek jó része még ürességtől kongott.

Közlése szerint a csoport a korábban elfogott vietnami termesztőkről szóló sajtóhírek alapján gondolta ki, hogy belevág a z ültetvénytelepítésbe.

Az anyag minősége alapján kétezer forintért adhattak volna el egy ezzel megtöltött cigarettát, a termésből pedig 300 ezer adagra futotta volna; így a lefoglalt mennyiség értéke 600 millió forintnyira tehető - mondta el Takács Tibor a Hajdú-Bihar megyei főkapitányság osztályvezetőjével, Lévai Balázzsal közösen tartott sajtótájékoztatón.

Címkék#rendőrség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!