Kék hírek

2012.05.01. 16:11

Még tart a fellobbanó avartüzek oltása Bugacon

Még kedden is oltják a fellobbanó avartüzeket a vasárnap és hétfőn Bugacon leégett 1100 hektárnyi erdőben.

MTI

A vasárnap és hétfőn Bugacon leégett 1100 hektárnyi erdőben még kedden is oltják a fellobbanó avartüzeket, és tart a tűzzel érintett terület átvizsgálása - közölte a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kedden a tűz helyszínén az MTI-vel.

[namelink name="Farkasinszki Lóránt"] tűzoltó alezredes elmondta: hétfő estére sikerült a területet olyan módon kontrollálni, hogy égés szinte már nem volt, a szél pedig lecsendesedett. Éjszaka egyes egységek a helyszínen vigyázták a területet, mások a központban ügyeletben voltak.

Kedd reggel hat órakor megkezdődött a terület teljes átvizsgálása, és azóta egyre nagyobb részeket sikerült ellenőrizniük. Mivel a szél feltámadt, vannak olyan részek, ahol a parázsból ismét kisebb lángok csapnak fel, ezek eloltásán dolgoznak - fűzte hozzá.

Farkasinszki Lóránt hangsúlyozta: az oltása elhúzódhat, jelenleg 13 tűzoltótechnikával 46 hivatásos tűzoltó, több mint 20 polgárőr, illetve önkéntes tűzoltó végzi a terület átvizsgálását, és a nemzeti parktól is többen segítenek.

A tűzzel érintett terület nagysága 1100 hektár, melynek a határán még felmerülhet esetleg visszagyulladás, de reményei szerint nagyobb terület nem pusztulhat el.

A honvédség vasárnap estig vett részt az oltásban, azóta nem kértek segítséget tőlük.

Az igazgató szerint a gondatlan tűzokozás nem zárható ki, de szándékosságra utaló nyomot eddig nem találtak; a hatósági eljárás során tanúk meghallgatásával vizsgálják azt, hogy konkrétan mi okozhatta a tüzet.
A területhez vezető utakat lezárták, a rendőrség és a polgárőrség csak engedéllyel rendelkező embereket enged a közelbe - emelte ki az igazgató.

A tűz összesen 6 ezer hektárt veszélyeztetett, ebből 1100 hektár elpusztult; a területen lévő borókásnak csak a kisebb részét sikerült megmenteni.

Az MTI tudósítóját bevitték a tűzzel érintett területre, ahol még folyamatosan locsolják a füstölgő avart. Tűzoltók lapáttal is dolgoznak: a parázsló részeket kiásott földdel temetik be. Az erdőben még mindig forróság érezhető, több helyen füstöl az avar. A fel-felcsapó lángokat a tűzoltók láncba fejlődve oltják. A látottakból ítélve az oltás és az ellenőrzés még hosszú ideig eltarthat.

[namelink name="Kovács Zoltán"], a Bugac Puszta Kft. ügyvezető igazgatója, a közeli Karikás Csárda tulajdonosa az MTI-nek elmondta: a pusztai programokat és a vendéglátást nem érinti a tűz. Hangsúlyozta: továbbra is látható a bugaci ménes, a szürke gulya, és a pusztai fogatozásról sem kell lemondani.

A leégett erdő és a borókás eddig is szigorúan védett terület volt, amelyet csak engedéllyel lehetett látogatni - fűzte hozzá.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének vasárnap délutáni tájékoztatása szerint az erdőtűz Bugac település közelében, keletkezett, lakott ingatlant nem veszélyeztetett. A tűz egy ősborókás tájvédelmi körzetben pusztított, ahol fenyő, nyár és akácfák találhatók. A munkálatokat nehezítette az erős szél, a tűzoltóság kérte a Honvédelmi Minisztérium segítségét is. A HM egy Mi-8-as helikoptert küldött a helyszínre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában