Kék hírek

2009.04.21. 14:51

A letartóztatott Tóásó Előd kéri Magyarország segítségét

Igényt tart a konzuli segítségre a Bolíviában letartóztatott Tóásó Előd. Hamarosan így a helyi tiszteletbeli konzul mellett Buenos Aires nagykövete is elutazik hozzá. A magyar külügyminiszter kételkedik a hivatalos bolíviai verzióban.

Buenos Aires magyar nagykövete még kedden elindul a Bolíviában letartóztatott Tóásó Elődhöz. A magyar férfinek jelenleg a bolíviai tiszteletbeli konzul segít, a nagykövet valójában további segítségnyújtás miatt utazik oda és várhatóan nyolc napig marad - mondta el a Független Hírügynökségnek Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője.

A konzuli védelem elsőként automatikusan jár, később azonban ezt kérni kell. Tóásó Előd már jelezte, hogy igényt tart a segítségre. A konzul és a nagykövet így beszélhet a férfivel és bent lehetnek a meghallgatásokon.

Tóásó Elődöt terrorcselekménnyel gyanúsítják, jelenleg La Paz rendőrségi fogdájában, egy magánzárkában van.

Evo Morales, bolíviai államfő múlt csütörtökön közölte Venezuelában, hogy a titkosszolgálat értesítette egy ellene is tervezett merényletről. Ezért utasította az alelnököt, hogy irányítsa a biztonsági erőket Santa Cruz egyik szállodájához, ahol végül tűzharc után három embert megöltek, kettőt pedig őrizetbe vettek.

Az áldozatok a magyar származású Rózsa-Flores Eduardo és a román állampolgárságú Magyarosi Árpád, valamint az ír Duayer Michel Martin. Az egyik letartóztatott a szintén magyar Tóásó Előd, a másik pedig a horvát Mario Tadic.

A magyar külügyminiszter kételkedik a hivatalos bolíviai verzióban

Balázs Péter, az új magyar külügyminiszter kételkedik a hivatalos bolíviai verzióban, amely szerint az államfő elleni merénylet meghiúsítása közben öltek meg a kommandósok két magyart.

A miniszter keddi sajtóértekezletén kijelentette, hogy "számomra a történet mozaikdarabjai nem illenek össze", és nem támasztják alá a merénylet hipotézisét. Megfogalmazása szerint "a dolog nem zár".

Balázs Péter hozzátette, hogy az "affér gyaníthatóan bolíviai belpolitikai esemény".

Az ügyet rendkívül bonyolultnak minősítette, kiemelve, hogy a sajtóban több információ kering, mint a hivatalos csatornákon. Sejteni engedte, hogy Magyarország nem kapott elegendő információt a bolíviai hatóságoktól. "A bolíviai hatóságoktól kérünk, várunk, követelünk információt" - fogalmazott.

A külügyminiszter bejelentette, hogy átküldte Bolíviába az argentínai magyar nagykövetet, hogy segítse a bolíviai tiszteletbeli magyar konzult az ügyel kapcsolatban. A konzuli segítséget megkapják a halottak családtagjai is. Magyarország felajánlotta Romániának a román állampolgárságú Magyarosi holttestének hazaszállítását.

A kommandós akciónak ír áldozata is van. Balázs Péter kérdésre válaszolva közölte, hogy Magyarország együttműködik Írországgal is, de nem kíván nemzetközi vizsgálatot indíttatni a kommandós akcióról.

Címkék#gyilkosság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!