Kék hírek

2015.09.11. 16:03

Állampolgársággal üzletelés miatt előzetesben az Összefogás Párt elnöke

Nem jogerősen előzetes letartóztatásba helyezte a Nyíregyházi Járásbíróság azt a férfit, valamint élettársát és annak fiát, akik 2013-ban csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak pénzért cserébe segítettek kedvezményes honosítással magyar állampolgárságot szerezni - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség és a Nyíregyházi Törvényszék pénteken az MTI-vel. Az Origo információi szerint Szepessy Zsoltot, Monok korábbi polgármesterét, az Összefogás Párt elnökét tartóztatták le.

A nyomozási bíró üzletszerűen elkövetett, befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt rendelte el az őrizetben lévő gyanúsítottak előzetes letartóztatását legfeljebb október 11-ig - mondta Toma Attila, a törvényszék sajtószóvivő-helyettese. 


Hozzátette, a gyanúsítottak letartóztatását azért rendelte el a bíróság, mert megalapozottan tartani lehet a szökésüktől, illetve attól, hogy a szabadlábon hagyásuk esetén a tanúk befolyásolásával vagy tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével meghiúsítanák, megnehezítenék vagy veszélyeztetnék a bizonyítást.


Futó Barnabás, Szepessy Zsolt ügyvédje az Origo kérdésére megerősítette, hogy a volt politikust, valamint élettársát és annak fiát a bíróság harminc napra helyezte előzetes letartóztatásba.


Szilágyi László, a szabolcsi főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a hírportál értesülését. 


Az MTI-hez eljuttatott főügyészségi közleményben Zsíros Zsolt megyei főügyész az üggyel kapcsolatban azt írta, a megalapozott gyanú szerint a nyíregyházi férfi 2013 elején ismerkedett meg két ukrán állampolgárral, akikkel megállapodott abban: hivatali kapcsolatai révén segít a magyar állampolgárság kedvezményes honosítás útján való megszerzésében olyan további ukrán embereknek, akik egyébként törvényesen nem kaphatnák meg az állampolgárságot.


Az "ügyintézésért" a férfi személyenként átlagosan ezer eurót kért, amelyet a két ukrán embertől kapott meg. Az ukránok feladata volt felkutatni Ukrajnában olyanokat, akik szerettek volna magyar állampolgárságot szerezni. A pénz átadásával egyidejűleg az ukrán közvetítők a honosításhoz szükséges iratokat is átadták - ismertette a főügyész, hozzátéve, a férfi élettársa és annak fia rendszeresen segédkezett a pénz és az okiratok átvételében.


Zsíros Zsolt megemlítette, többször előfordult, hogy a férfi hamis átvételi elismervényeket adott az ukránoknak, amivel azt próbálta igazolni, hogy a kedvezményes honosítási eljárás megindult az egyik magyar város polgármesteri hivatalában. 2013 végéig a férfi és két társa csaknem hatszáz ukrán honosítását "vállalta", ebből 200 millió forint körüli összeget szereztek meg maguknak.


Szepessy Zsolt 2006 és 2010 között volt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok független polgármestere. A 2014-es parlamenti választáson az Összefogás Párt színeiben indult, de nem jutott be az Országgyűlésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!