Hallgassa élőben!

Budaházy Györgyöt jogerősen elítélték

Jogerősen 30 nap közmunkára ítélte Budaházy Györgyöt és öt vádlottársát szerdán a Fővárosi Bíróság az Erzsébet híd 2002. június 4-i blokádja miatt.

A bíróság szerint a vádlottak a BKV buszainak akadályozásával elkövették a közérdekű üzem működése megzavarásának kísérletét. A Fővárosi Bíróság így helyben hagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú döntését, amely valamennyi vádlottat 30 napi közmunkára ítélte.

Budaházy György és társai 2002. június 4-én reggel zárták le az Erzsébet hidat és a 2002-es országgyűlési választásokat követően a szavazatok újraszámlálását követelték. A PKKB Budaházyt és 5 társát első fokon 30-30 napi közmunkára ítélte, de az ítélet ellen az ügyészség, valamint a vádlottak és védőik is fellebbeztek.

A szerdai tárgyaláson az ügyész azzal érvelt, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága senkit sem jogosít fel bűncselekmény elkövetésére, és felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta. Az ügyész azt is kiemelte vádbeszédében, hogy a késedelmes rendőri intézkedés, úgymond kétségtelenül hozzájárult a közlekedési zavar súlyosabbá válásához.

Gaudi-Nagy Tamás Budaházy védője felmentést kérve azt mondta, hogy számára a PKKB ítéletének indoklása helyenként az 50-es évek joggyakorlatának hangulatát idézi.

Budaházy György az utolsó szó jogán vérlázító politikai szolgalelkűségnek nevezte azt, hogy az ügyész szabadságvesztés büntetést indítványozott az ügyben.

Csák Zsolt bíró a másodfokú döntés indoklásakor azt mondta, hogy a rendőrség az Erzsébet hídon történtekkor nem teljesítette megfelelően a kötelességét, és éppen a rendőri késlekedés miatt kellett Budaházy György és társainak tettét kísérletnek minősíteni.

Az ítélet hirdetés végén Morvay Krisztina kezdeményezésére a tárgyalóterem hallgatósága elénekelte a himnuszt.

Újabb ukrán katona esett el a Donyec-medencei fronton
Az elmúlt 24 órában az ellenséges erők tízszer sértették meg a tűzszünetet a frontvonal mentén.
Szent András volt eredetileg a szentesi Szent Anna-templom
Kalandos története van a város legkorábban említett középületének: először Szent András apostol tiszteletére szentelték fel, majd a református hívek használták, végül visszakerült a katolikus egyházhoz, és Szent Annának ajánlották. A városképileg is meghatározó épület Szentes ékessége, ugyanakkor napjainkban már komoly külső és belső felújításra szorulna.
Galgóczi: jól halad az oltási program
A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja szinte minden vizsgálati ponton stagnál a szennyvízben
„Maradj ember a volán mögött is!” címmel indul közlekedésbiztonsági kampány (videó)
Michelisz Norbert, Talmácsi Gábor és Szujó Zoltán is csatlakozott a kampányhoz.
Hogyan kerül a mesterséges intelligencia a pénzügyeinkbe?
A trend a hazai startupok körében is felfelé ívelő pályán mozog, melyet számos ígéretes, világszinten is élenjáró eredmény igazol.
Az 5. helyen zárta az alapszakaszt a Hungerit-Szentesi VK
A pályaelőny volt a tétje a Hungerit-Szentesi VK és a III. kerületi TVE csatájának a női vízilabda OB I. utolsó, 18. fordulójában. Ötgólos előnye után kiengedett, de 9–7-re nyert a Szentes, így szombaton 16 órakor itthon kezdheti meg az 5–6. pozícióért a helyosztót most legyőzött ellenfelével szemben.