Kék hírek

2008.03.12. 21:49

Családi kutyákat is kilőttek Rudabányán?

Több házi kedvenc is áldozatává vált a rudabányai önkormányzat állattartó rendeletének, amely kimondja: be kell fogni az utcákon kóborló kutyákat - állítják a helyiek. A rendelet végrehajtásával megbízott cég altatólövedéket használ a kutyák befogásához, ettől azonban több állat azonnal elpusztult.

A rudabányaiak szerint a tetemek nem dögkútba kerülnek, hanem a település különböző részein, szemét között fekszenek. A helyiek aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a módszer ellen, a jegyző döntése alapján úgy tűnik, eredménnyel.

Egy rudabányai családfő szerint dalmatáját az utcán egyszerűen lelőtték. Egy másik ott élőnek pedig a szeme láttára pusztították el négyhónapos németjuhászát. A Borsod megyei Rudabánya használaton kívüli szeméttelepén helyiek az elmúlt napokban három kutya tetemét találták meg. A település más részein a Független Hírügynökség tudósítója is látott elhullott állatokat.

A kóbor kutyák befogásával megbízott cég vezetője szerint az eszköz, amellyel dolgoznak, nem öl. Úgy véli: rágalom, hogy ők családi kedvenceket pusztítanak el. Takács Csaba, a Településüzemeltető Kht. vezetője azt mondta, hogy ilyen nem fordul elő. Azok a kutyák, amelyek kilőnek, azok valóban gazdátlanok, és szerinte a településen megtalált állattetemeket nem ők pusztították el.

Az önkormányzathoz mindenesetre több panasz érkezett. Sallai Árpád jegyző úgy látja: tényleg megsértették a jogszabályokat - egyrészt az állatok védelméről szóló törvényt, másrészt a helyi rendeletet, amely egyértelműen fogalmaz: az összefogott kutyákat 8 napig ketrecben kell tartani, majd ha nem jelentkezik a gazdájuk, állatmenhelyre kell szállítani őket. A jegyző vizsgálatot kezdeményez a cég ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!