Kék hírek

2019.05.31. 10:51

Dunai hajókatasztrófa: közreadták az első fotót a Hableányról - videó a tragédiáról, fotók

Továbbra is nagy erőkkel keresik a szerdai dunai hajóbalesetben eltűnt 21 embert. Szijjártó Péter a helyszínre látogatott a dél-koreai külügyminiszterrel. Szakértő szerint nem a Hableány fordult a Viking elé.

Munkatársunktól

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata közreadta azt a szonárképet (VMSZ), amelyen látható a Margit hídnál hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó.


A képen látszik, hogy a hajóroncs az oldalán fekszik. A roncs legmagasabb pontja a vízszint alatt 2 méterrel van, a legmélyebb pontja 7,5 méterre van. A fehér kishajóikon és a folytonos fehér vonal a folyó északi irányát jelöli.

 

Forrás: MTI/VMSZ


Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter meglátogatta a Margit hídnál hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó mentésében segítő dél-koreai haditengerészet búvárait a margitszigeti irányítóközpontnál.

 

A dél-koreai külügyminiszter meglátogatta dél-koreai haditengerészet búvárait az irányítóközpontnál

Szakértő: a kapitány letartóztatása mellett és ellen is szólnak érvek

A szerda este történt dunai hajóbaleset miatt meggyanúsított hajóskapitány letartóztatása mellett és ellen is szólnak érvek - mondta Borbély Zoltán közlekedési szakjogász az M1 aktuális csatornán péntek este.


Az ügyészség pénteken közölte, hogy indítványozták az ukrán állampolgárságú kapitány letartóztatását. A bíróság várhatóan szombaton dönt az indítványról.

    

Borbély Zoltán az M1 műsorában elmondta: a megalapozott gyanú szerint a kapitány cselekménye halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetése, ami a törvény szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ez a büntetés tétel önmagában még nem teszi szükségessé a letartóztatást, de például az, hogy külföldiről van szó, már indokolhatja.

    

Kérdésre válaszolva a szakember elmondta: ebben az ügyben óriási lesz a szakértők jelentősége, de még korai lenne a szabályok szigorításáról gondolkodni.

Személyhajósok Szövetsége: a hajósoknak utasaik biztonsága a legfontosabb


Az utasszállító hajósok hitvallása, hogy elsődleges az utasok biztonsága - írta a Személyhajósok Szövetsége a két nappal ezelőtti dunai hajóbalesettel kapcsolatban kiadott pénteki közleményében.


A személyhajózás valamennyi közlekedési forma közül a legbiztonságosabb, a szerdaihoz hasonló tömegszerencsétlenség 75 éve történt legutóbb itthon. A személyhajós társadalom együtt gyászol az áldozatok hozzátartozóival. "Kollégáink sem tudták elhagyni a süllyedő hajót" - áll a közleményben.

    

A szövetség emlékeztet arra, hogy a baleset közelében tartózkodó hajók - a Halászbástya és a Hullám motoros - egy percen belül megkezdték a vízbe esett utasok kimentését, és két-két ember életét mentették meg. Büszkék rájuk, mert tudták a kötelességüket, ha nem így tesznek, akkor ma több embert gyászolnánk - írták.

    

Kitértek arra is, hogy a hajózási szabályzat tételesen meghatározza a hajók között előforduló közlekedési helyzeteket. A szerdai baleset egy megkezdett előzés során történt. Ilyenkor az előzni szándékozó hajónak engedélyt kell kérnie az előtte haladótól, az előzést pedig biztonságos sebességgel úgy kell végrehajtania, hogy a hajók fizikai érintkezése kizárt legyen.

    

Naponta átlagosan kétszáz budapesti városnéző sétahajózáson vehetnek részt turisták, ehhez képest az utóbbi harminc évben húsznál kevesebbszer fordult elő Magyarországon, hogy egy hajó műszaki hibája miatt komolyabb kényszerintézkedésre volt szükség, hajót kellett menteni. Ez több tényező eredménye. A többnyire európai uniós szabályok megfelelőek, a hatósági ellenőrzés következetes, a hajósok képzése magas színvonalú - szögezték le.

    

A baleset akkor következett be, amikor a mintegy négy kilométer hosszú belvárosi Duna-szakaszon átlagosan hetven - 30-135 méter hosszú - hajó közlekedik egyszerre az esti, éjszakai órákban.

    

A Magyar Hajózási Országos Szövetség kezdeményezésére a hajózási hatóság olyan biztonsági intézkedéseket léptetett hatályba két éve és módosított fél éve, amelyek jelentősen csökkenthetik a veszélyforrásokat. Így például megtiltották a nagy hosszúságú hajók megfordulását, és lényegesen intenzívebb kommunikációt követelnek meg a hajóktól a belvárosi szakaszon.

    

A hajózási hatóság tételesen meghatározza a csoportos és egyéni mentőeszközök, egyéb felszerelések fajtáját, darabszámát, méretét, elhelyezésének módját, mindezt a hatóságok rendszeresen ellenőrzik. Hiányosság esetén a hajó üzemelését megtilthatják, ami piacvesztéshez, bírsághoz, kártérítéshez vezetne, ezért a hajósok fegyelmezetten betartják a szabályokat. A hajózási szabályok ugyanakkor nagyhajók utasai számára nem írják elő mentőeszköz teljesen felesleges viselését, mivel jól védett a terület, a kiesés veszélye gyakorlatilag nulla, csak veszélyhelyzetben követelik meg mentőeszköz viselését pontosan szabályozott módon. Amikor a hajó vezetője észleli a veszélyhelyzetet, tájékoztatja az utasokat, irányítja biztonságba helyezésüket, szervezett módon képes cselekedni - olvasható a közleményben.

    

A szerda balesetben minderre a hajó személyzetének nem volt egy perce sem - emelték ki -, az ütközés észlelése és a hajó teljes elsüllyedése között legfeljebb két perc telt el úgy, hogy a hajó előbb felborult, a mögötte haladó hajó pedig tolta az áramlással szemben, így ebben az esetben nem lehetett intézkedni.

    

A hajó személyzete is a baleset áldozatául esett - emlékeztetett a közlemény, amelyet a Személyhajósok Szövetségének elnöksége nevében Varga Zsolt elnök és Horváth Imre főtitkár írt alá.   



Korábban írtuk:

Nem tudják megközelíteni a nagy sodrás miatt az elsüllyedt hajóroncsot a búvárok

Pénteken 14 óra magasságában egy TEK-es búvár megpróbált leereszkedni a Margit híd pillérjének védelmében - számolt be a 24.hu.


Leeresztettek egy két-három méter hosszú létrát a vízbe, hogy a búvár megnézze, mit lehet csinálni a mostani körülmények között. Amikor leért a létrán, akkor leugrott a mederbe, de a sodrás miatt esélye sem volt arra, hogy megközelítse a roncsot. A búvárt ezt követően megpróbálták visszahúzni, de a légzőcsöve beakadt a létrába. Azonnal a segítségére sietett egy mentőbúvár, akinek a segítségével elvágták a beakadt légzőcsövet, kiszabadítva ezzel a lent rekedt búvárt. Végül mind a kettejüket kihúzták - írják.

 

A Hableány turistahajó kimentésén dolgoznak a szakemberek


Korábban írtuk:

A hajóskapitány letartóztatását indítványozta a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség

A Duna budapesti szakaszán 2019. május 29-én, az esti órákban történt vízibaleset ügyében a nyomozó hatóság előterjesztése alapján a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség indítványt tett a gyanúsított letartóztatására, mivel álláspontja szerint a terhelt jelenléte csak így biztosítható az eljárásban - tudatta közleményében a Fővárosi Főügyészség.


A kényszerintézkedés kérdésében a Fővárosi Törvényszék illetékességi területén működő nyomozási bíró várhatóan a holnapi napon dönt.


Szijjártó: a magyar hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek

A magyar hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek a szerdai dunai hajóbalesetet követően a mentési munkálatok sikere, az eltűntek felkutatása és a baleset körülményeinek tisztázása érdekében - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.


A tárcavezető Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszterrel találkozott, aki a szerdai hajóbaleset miatt érkezett Budapestre.

    

Közös sajtótájékoztatójukon Szijjártó Péter kiemelte: nagyszabású műszaki előkészületek zajlanak, hogy a roncsot mielőbb felhozzák, de a nehéz és veszélyes körülmények e cél sikere ellen dolgoznak. Tegnap már volt egy búvármerülés, de a rossz látótávolság miatt lehetetlen volt megközelíteni a roncsot. A roncs hatméteres mélységben helyezkedik el, és a vízszint még mindig emelkedik, ezért speciális módszerekre és szaktudásra van szükség - közölte.

    

Kifejtette: köszönet illeti a mentési és kutatási munkálatokban résztvevőket, és azokat a civileket, hajósokat, akik segítettek a baleset után a mentésben.

    

Közölte: elhúzódó kutatásra kell számítani, a Dunának a balesettől délre eső teljes szakaszán zajlanak felderítési munkálatok. Együttműködnek a szerb hatóságokkal is, mert nem elképzelhetetlen, hogy rájuk is számítani kell az elkövetkező napokban - tette hozzá.

    

A külügyminiszter elmondta: a roncsfeltáró munkálatok szervezése tekintetében Pintér Sándor belügyminiszter a TEK főigazgatóját, Hajdu Jánost jelölte ki a műveletek irányítására.

    

Közölte: a pénteken megérkező koreai speciális egységekkel is együttműködnek, az osztrák speciális búváregység pedig már a helyszínen van. A koreai csoport és eszközeik bejuttatását könnyített és gyors eljárásban hajtják végre - tette hozzá.

    

Megjegyezte: több cég, így a lengyel légitársaság és a budapesti repülőtér is felajánlotta segítségét.

    

Elmondta: folyamatosan kapcsolatban állnak a koreai nagykövetséggel, ahogyan a két ország konzuli szolgálata is együttműködik.

    

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a baleset körülményeinek tisztázására nyomozást rendeltek el, és a bizonyítékok alapján felmerült a gyanú a szállodahajó kapitánya ellen, akit gyanúsítottként hallgattak ki, majd őrizetbe vettek. A gyanúsítás ellen a kapitány panasszal élt, de az őrizetbe vétel ellen nem - fűzte hozzá.

    

A tárcavezető felidézte: a magyarok tudják, mit éreznek most a koreaiak, hiszen két és fél évvel ezelőtt történt a veronai buszbaleset, amely súlyos traumát okozott a magyaroknak.

    

A külügyminiszter a magyarok nevében kifejezte részvétét és együttérzését a koreai nemzetnek, különösen az áldozatok családtagjainak, továbbá gyors felépülést kívánt a túlélőknek. Emellett együttérzésről biztosította az eltűntként nyilvántartott magyarok családját is.

    

Kang Kjung Vha köszönetet mondott a magyar kormány és hatóságok munkájáért. Most azért küzdenek, hogy minden eltűntet megtaláljanak, ennek érdekében a kutatási területet is kiszélesítették - mondta. Hozzátette: a megtalált holttestek azonosításához minden segítséget megadnak.

    

Hangsúlyozta: magyar kollégájával korábban meglátogatta a baleset helyszínét, és biztos benne, hogy mindent megtesznek az eltűntek megtalálásáért és a roncs kiemeléséért.

    

A dél-koreai külügyminiszter részvétét fejezte ki a koreai és a magyar áldozatok hozzátartozóinak.


Korábban írtuk:

Közzétette a rendőrség, hogy hol emelték ki az eddig megtalált holttesteket a Dunából

A hatóságok jelenleg 21 személyt eltűntként keresnek a Duna teljes Lánchíd alatti magyar szakaszán. A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság szakembereinek tapasztalatai szerint elhúzódó személykutatás várható.


A kutatás szempontjából az is meghatározó, hogy a bajbajutott személy hol esett a folyóba, amennyiben a sodorvonalban került a vízbe, akkor rövid idő alatt nagy távolságot tehet meg. Azok, akik a süllyedéskor a hajótestben rekedtek vagy az alá szorultak, csak annak kiemelését követően kerülhetnek elő - közölték.


Van holttest, amire a XXII. kerület és a Csepel-sziget közt találtak rá a folyóban.


A térkép mellé azt is feltüntették, hogy mikor emelték ki az áldozatokat:


Kiemelés időpontja: 22:35

Kiemelés időpontja: 22:00

Kiemelés időpontja: 22:20

Kiemelés időpontja: 23:54

Kiemelés időpontja: 23:27

Kiemelés időpontja: 23:54

Kiemelés időpontja: 22:15

 

Forrás: police.hu

Forrás: police.hu


A kutatásban közreműködők a 9-11 km/h sebességgel áramló vízben és a Duna teljes Lánchíd alatti magyar partszakaszain továbbra is mindent megtesznek az eltűnt személyek felkutatása érdekében.


Hozzátették: a hatóságok felháborodással vegyes mélységes szomorúsággal tapasztalják, hogy miközben munkatársaik esetenként saját életük kockáztatásával is az eltűntek felkutatásán fáradoznak, addig egyes, magukat szakembernek nevezők megkérdőjelezik reagáló képességüket, elhivatottságukat, hozzáértésüket. Lelkük rajta.

BM: a hajótestet az eddigi merülések során nem lehetett megközelíteni

A szerda esti dunai hajóbaleset következtében elsüllyedt hajótestet az eddigi merülések során - a körülményekre tekintettel - nem lehetett megközelíteni - közölte a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.


Közleményük szerint a fővárosban a Margit híd magasságában elsüllyedt termes személyhajó kiemelésével kapcsolatos feladatok irányításával Pintér Sándor belügyminiszter a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatóját, Hajdu János vezérőrnagyot bízta meg.

    

A TEK a munkálatok koordinálására a Margitszigeten kihelyezett vezetési pontot állított fel. A TEK - mintegy hatvan mérnök, hídépítő és vízügyi szakértő, magyarországi és külföldi búvárok bevonásával - továbbra is keresi azt a biztonságos megoldást, amellyel első ütemben vagy a hajótestet, vagy a nagy valószínűséggel a hajótestbe szorult embereket a felszínre lehet emelni.

    

A szakemberek álláspontja szerint egyedi megoldást kell találni a kitűzött célok valamelyikének eléréséhez, a magas, továbbra is emelkedő vízállás, a folyó nagyon erős sodrása és a vízbeli "nulla látástávolság" nem teszi lehetővé egyetlen hagyományos eljárás alkalmazását sem.

    

A lehetőségeket elvi modellkísérletekkel és gyakorlati tesztmerülésekkel is vizsgálják - olvasható a BM közleményében.   

Számos dél-koreai utazási iroda felfüggesztette dunai városnéző hajóútját

Több nagy dél-koreai utazási iroda, közöttük a szerda este szerencsétlenül járt dél-koreai turistacsoport útját szervező Very Good Tour felfüggesztette meghatározatlan időre a városnéző túrákat a Dunán.


A The Korean Times című lap úgy tudja, hogy a Very Good Tour mellett a Hana Tour, a Mode Tour és a Yellow Balloon Tour is inkább éjszakai városjáró utakat javasol, vagy pedig szállodai pihenést ajánl csoportjainak.  

    

A dél-koreai lap jelentése szerint a szerdai szerencsétlenség óta a Very Good Tournál sorozatban mondják le a foglalásokat, az új utasok száma pedig csaknem a felére zuhant.

    

A The Korea Times idézte a dél-koreai utazási iroda egyik illetékesét, aki azt mondta, hogy pert készülnek indítani a Viking Sigyn üzemeltetője, tulajdonosa és a hajó kapitánya ellen, de megvárják amíg kiderül, hogy pontosan mi okozta a szerencsétlenséget. Az illetékes hozzátette: nincs még eldöntve, hogy az utazási iroda vagy a biztosító indít pert.

A szállodahajó kapitánya tagadja, hogy szabályt szegett volna

Tagadja, hogy szabályt szegett volna a szállodahajó kapitánya, akit a szerdai dunai hajóbalesettel összefüggésben gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók. Erről a férfi ügyvédje tájékoztatta pénteken az MTI-t.


A Parlamentnél szerda este történt balesetben legkevesebb heten meghaltak, 21 ember eltűnt. A baleset nem sokkal 9 óra után történt a Margit hídnál; a Viking szállodahajóval ütközött össze a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, és másodpercek alatt elmerült. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét embernek pedig már csak a holttestét találták meg, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak.


A szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányát - kihallgatása után - őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatása indítványozására.

 


A férfi ügyvédjei nevében M. Tóth Balázs azt közölte: megerősítik, hogy védencüket csütörtökön őrizetbe vették a rendőrök a tragikus hajóbalesettel összefüggésben. Védencük a gyanúsítással szemben panasszal élt, tagadja, hogy szabályt szegett volna vagy bűncselekményt követett volna el.


Az ügyvéd közleményében úgy értékelt, a nyomozóhatóság részéről a gyanúsítás "idő előtti, jelenleg nem több egy elméletnél, az alapos gyanúhoz szükséges bizonyosság nem áll rendelkezésre a ténybeli információk alapján". Ilyen, az alapos gyanút megalapozó megállapítás akkor tehető, ha már megvannak a szakértői vélemények; most viszont a szakértők kirendelése még csak folyamatban van - jegyezte meg.


Védencük 44 éve hajóvezető, a "Duna egyik legtapasztaltabb hajóvezetője", balesetet soha nem okozott - írta. A férfit megrendítette a baleset következménye, sajnálja, hogy a baleset elkerülésére nem volt módja, az áldozatok hozzátartozóinak részvétét fejezi ki - olvasható az ügyvédi közleményben.

Szijjártó: a magyar hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek

A magyar hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek a szerdai dunai hajóbalesetet követően a mentési munkálatok sikere, az eltűntek felkutatása és a baleset körülményeinek tisztázása érdekében - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.


A tárcavezető Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszterrel találkozott, aki a szerdai hajóbaleset miatt érkezett Budapestre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) megbeszélést folytat Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszterrel (b) a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. május 31-én. Fotó: MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) megbeszélést folytat Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszterrel (b) a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. május 31-én.

Fotó: MTI

Közös sajtótájékoztatójukon Szijjártó Péter kiemelte: nagyszabású műszaki előkészületek zajlanak, hogy a roncsot mielőbb felhozzák, de a nehéz és veszélyes körülmények e cél sikere ellen dolgoznak. Tegnap már volt egy búvármerülés, de a rossz látótávolság miatt lehetetlen volt megközelíteni a roncsot. A roncs hatméteres mélységben helyezkedik el, és a vízszint még mindig emelkedik, ezért speciális módszerekre és szaktudásra van szükség - közölte.


Kang Kjung Vha köszönetet mondott a magyar kormány és hatóságok munkájáért. Most azért küzdenek, hogy minden eltűntet megtaláljanak, ennek érdekében a kutatási területet is kiszélesítették - mondta. Hozzátette: a megtalált holttestek azonosításához minden segítséget megadnak.

Szijjártó Péter a helyszínre látogatott a dél-koreai külügyminiszterrel

[namelink name="Szijjártó Péter"] külgazdasági és külügyminiszter, valamint Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter pénteken megtekintette a szerdai dunai hajóbaleset helyszínét.

Dunai hajóbaleset: megnézte a tragédia helyszínét a dél-koreai külügyminiszter. Fotó: MTI (galéria)

A budapesti hajóállomáson jelen volt még többek között Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára, Menczer Tamás, a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, valamint Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Az eseményen részt vett a katasztrófavédelem két tábornoka és a dél-koreai nagykövetség néhány munkatársa is.

Szakértő: nem a Hableány fordult a Viking elé

A közölt videófelvételek világossá tették, hogy a Hableány sétahajó nem fordult be a Viking szállodahajó elé, hanem a nagyobb jármű ütközött neki a kisebbnek szerda este - mondta [namelink name="Bencsik Attila"], a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke péntek reggel az M1 aktuális csatornán.


Az elnök szerint a Hableány nem a saját irányváltoztatása miatt fordult keresztbe, hanem azért, mert a Viking nekiütközött, majd maga alá gyűrte és felborította.


Hangsúlyozta, a hajókon lévő helymeghatározó műszerek segítéségével, illetve szabad szemmel is látniuk kellett egymást.


Elmondta azt is, a nagyobb hajó valószínűleg magához szippantotta a kisebbet, amit alátámaszt, hogy a Margit híd pillérei között haladtak el éppen, ahol a sodrás erősebb, és közel voltak egymáshoz.

Dunai hajóbaleset: helyszínen a dél-koreai katonai mentőcsapat tagjai. Fotó: MTI (galéria)

Erre - tette hozzá - fel lehetett volna készülni, s egyértelmű az is, hogy a szállodahajónak lassítania kellett volna, és meg kellett volna várnia míg a Hableány elhalad a híd alatt.


A transponderek felvételei alapján ki fog derülni, hogy be volt-e kapcsolva a hajókon a rádió, és használták-e ezeket.


Nem lehet kizárni annak a lehetőségét sem, hogy elromlottak a helymeghatározók a hajókon, ezért nem látták egymást, de ennek nagyon kicsi a valószínűsége - válaszolta a műsorvezető kérdésére Bencsik Attila.


A Hableány az ütközés után nagyon gyorsan, hét másodperc alatt elsüllyedt. Ennek okai között szerepelhet, hogy a szállodahajó orra nem klasszikus hegyes hajóorr, hanem egy, a jármű hossztengelyére merőleges homlokfal. Ez azzal járt, hogy a Hableány nem tudott jobbra, vagy balra kitérni, hanem felborult. Miután felborult, a víz nyomása és a szállodahajó mozgási energiája a víz alá lökte a sétahajót - értelmezte a történteket Bencsik Attila.


Korábban írtuk:


Továbbra is nagy erőkkel keresik a szerdai dunai hajóbalesetben eltűnt 21 embert, a hét túlélő közül már csak egy van kórházban.


A balesetnek eddig hét halálos áldozata van. A rendőrség azt közölte, hogy elhúzódó kutatásra készülnek a Duna Lánchíd alatti teljes magyar szakaszán.

 


Több hírportál arról írt, hogy egy búvár csütörtök este néhány percre lemerült a roncshoz.

A budapesti hajóbalesetről a címlapon tudósító újságot olvas egy dél-koreai Szöulban 2019. május 31-én. Fotók: MTI

A budapesti hajóbalesetről a címlapon tudósító újságot olvas egy dél-koreai Szöulban 2019. május 31-én. Fotók: MTI

Dél-koreai turisták esti sétahajózáson vettek részt a Dunán Budapesten idegenvezetőikkel. Hajójuk - fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel - egy nagyméretű luxushajóval ütközött össze és elsüllyedt a Margit hídnál. A szállodahajó kapitányát őrizetbe vették.

 

Ügyvéd: úgy kell átalakítani a magyar szabályozást, hogy többet számítson az emberélet


A kártérítési ügyekben úgy kell átalakítani a magyar szabályozást, hogy többet számítson az emberélet - mondta péntek reggel az M1 aktuális csatornán Rónai Péter Egyesült Államokban élő magyar származású ügyvéd, aki a 2010-es, úgynevezett kacsahajó-baleset áldozatait képviselte.


Az ügyvéd a szerda este a Dunán elsüllyedt Hableány turistahajó kapcsán elmondta, a 2010-ben a philadelphiai Delaware folyóba veszett magyar fiatalok ügyében ötmilliárd forintnyi kártérítést ítéltek meg az Egyesült Államokban.


Ilyen mértékű kártérítésre Magyarországon nem számíthatnak a Hableány áldozatai - tette hozzá.


A törvényeket úgy kell megváltoztatni, hogy a cégek komolyan felelősségre vonhatók legyenek az ilyen ügyekben - hangoztatta Rónai Péter. Közölte, a szerda esti hajókatasztrófa ügyében tisztázni kell, hogy a Viking szállodahajó azóta őrizetbe vett ukrán származású kapitánya hibázott-e, mert ilyenkor a hajót üzemeltető cég nem vonható felelősségre.

 

Felborult és elsüllyedt egy hajó a Dunán Budapesten, a Parlamentnél szerda este. Fotó: MTI (galéria)

Elsüllyedt egy turistahajó a Parlamentnél - Heten meghaltak. Fotó: MTI (galéria)

Elindultak Budapestre a Dél-koreai mentőalakulat és a Haditengerészet tagjai. Fotó: MTI (galéria)

A Szent Flórián tűzoltóhajó érkezik egy pontonhídelemmel az éjjel történt hajóbaleset helyszínére. Fotó: MTI (galéria)

A dél-koreai nagykövetségnél és a Dunánál is virágokkal fejezik ki részvétüket az emberek. Fotó: MTI (galéria)


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!