Kék hírek

2009.06.09. 13:57

Egyedülálló régészeti leleteket csempésztek volna külföldre

Körülbelül ötvenmillió forintot érhet az az egyedülálló, ötödik századból származó ékszerkollekció, melyet egy solymári férfi és társai próbáltak meg külföldre csempészni.

A gyanúsítottakat 2008 júniusában fogták el, a nyomozás a napokban lezárult: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) különösen nagy értékre elkövetett lopás és orgazdaság miatt nyomozott az öt gyanúsított ellen.

Az NNI keddi közleménye szerint a kulturális javak védelmével összefüggő felderítő munka eredményeként került a rendőrség látókörébe a solymári férfi, aki különböző régészeti lelőhelyeken illegális feltárással és a leletek értékesítésével foglalkozott. 2008-ban a Börzsönyben egy V. századból származó, aranyból és ékkövekből készült, Európában egyedülálló ékszerkollekciót talált. A lelet régészeti szempontból is jelentős, a kereskedelmi értéke meghaladja az 50 millió forintot.

A "régész" egyik társa segítségével eladta a leleteket, majd miután úgy vélték, hogy a kiemelkedő lelet-együttest külföldön még nagyobb haszonnal tudnák eladni, a vevőt meggyőzték, vegyen részt a kollekció külföldi továbbértékesítésében. A nyomozóknak sikerült megakadályozni, hogy a kincseket kicsempésszék az országból, 2008 júniusában elfogták a gyanúsítottakat. Az értékes aranytárgyakat lefoglalták, de egy nyakperecet az elsőszámú gyanúsított, elfogásakor a Dunába dobott. Az ékszert a búvárok megtalálták, így a népvándorláskori leletegyüttes megmaradt, és a pontos lelőhelyre is fény derült.

A Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárást befejezte, az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal az illetékes ügyészségnek elküldte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!