Kék hírek

2009.05.29. 17:33

Fellebbeznek az olaszliszkai lincselők

Valamennyi vádlott fellebbezett az olaszliszkai "lincselés" ügyében első fokon hozott bírósági ítélet ellen. A pénteki, miskolci tárgyaláson Czibrik Attila, a bírói tanács vezetője úgy fogalmazott, hogy az ítélethozatalkor az enyhítő körülmények súlytalanok voltak a súlyosbító körülmények mellett.

Valamennyi vádlott különös kegyetlenséggel követte el tettét, erős felindulásról szó sincs. Szögi Lajost szó szerint agyonverték, szándékuk az ölésre irányult, mondta el Czibrik Attila a bírósági tárgyaláson. Elhangzott az is, hogy a vádlottak nem tanúsítottak megbánást, rendkívül brutális módon, emberi mivoltukból kivetkőzve bántalmazták az áldozatot, miközben több tíz helyi lakos közönyösen nézte végig a gyilkosságot.

A súlyosbító körülmények között szerepelt az is, hogy Szögi Lajost gyermekei szeme láttára verték agyon, az eset országos felháborodást váltott ki, megingatta az emberek biztonságérzetét, az elmúlt két és fél évben pedig országszerte megszaporodtak a hasonló cselekmények.

A bírói tanács vezetője a tárgyaláson kijelentette: Ki kell mondani, lincselés jellegű bűncselekmény történt.

A bíróság összesen 638.756 forint bűnügyi költséget osztott fel a vádlottak között, ez azonban nem tartalmazza azt a horribilisnek mondott összeget, amelybe többek között a helyszíni tárgyalás és a vádlottak őrzése került.

A szakértői vélemények szerint ha azonnal műteni kezdték volna, akkor sem biztos, hogy meg tudták volna menteni Szögi Lajos életétét.

A helyszíni rendőrségi intézkedéssel kapcsolatban elhangzott, hogy az első- és harmadrendű vádlottakat a rendőrségi autó hátsó ülésére ültették egymás mellé, bilincs nélkül. A gyilkosságban résztvevők pedig összegyűjthették a ruhákat, cipőket, amelyben tettüket elkövették, és elégették azokat. Átöltözhettek és megtisztálkodhattak. A jelen lévőket pedig nem hallgatták ki azonnal egyenként. Mindezek nagyon megnehezítették a későbbi nyomozást.

Minden vádlott fellebbezett az ítélet ellen. Az utolsó szó jogán a nyolcadrendű vádlott jelezte, hogy részleges beismerő vallomást szeretne tenni. Czibrik Attila úgy reagált, hogy ezzel már elkésett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!