Kék hírek

2009.10.26. 18:18

Jobbik: rendőrök provokálták a párt szimpatizánsait Debrecenben

Nyílt levélben fordult a Jobbik hajdú-bihari elnöke Kósa Lajos (Fidesz) debreceni polgármesterhez a pártja 56-os megemlékezésén történt rendőri fellépés miatt.

MTI

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott levélben Kulcsár Gergely, a Jobbik Magyarország Mozgalom Hajdú-Bihar megyei elnöke azt írta, hogy a Jobbik és az Új Magyar Gárda Mozgalom október 22-én tartott rendezvényének befejezése után "rendőrök lepték el a teret és minden ok nélkül provokálták, zaklatták a résztvevőket, kiemelten a fekete ruhát viselőket, majd dulakodást kezdeményeztek, amely során hölgyeket is bántalmaztak".

Kulcsár Gergely szerint "a rendőrségnek nem volt oka arra, hogy vegzálja az Új Magyar Gárda Mozgalom tagjait, ugyanis a feloszlatott Magyar Gárda Egyesület tevékenységéhez nincs közük, alapvető állampolgári jogukat gyakorolták azzal, hogy népmozgalomba tömörülve azonos ruhában jelentek meg egy nemzeti megemlékezésen".

Kulcsár Gergely azt kérte Kósa Lajostól, hogy tegyen lépéseket a rendőri intézkedés kivizsgálására.

Kósa Lajos ugyancsak nyílt levélben válaszolt, emlékeztetve arra, hogy az utóbbi években többször is felemelte a szavát a rendőri túlkapások, de az értelmetlen és védhetetlen önbíráskodás, illetve annak szándéka ellen is.

Egyúttal leszögezte: a magyar bíróság jogerős döntését mindenkinek be kell tartania, még akkor is, ha nem ért azzal egyet.

"Sem Debrecen város közgyűlésének, sem pedig polgármesterének nincs hatásköre semmilyen rendőrséggel és a politikai véleménynyilvánítással kapcsolatos ügyben. Amint ennek már többször is hangot adtam, Draskovics Tibor tevékenységével nem értek egyet, őt pozíciójára alkalmatlannak tartom" - írta a polgármester nyílt levelében, amelyben tudatta azt is, hogy a debreceni Kossuth téren lefolytatott rendőri intézkedéssel kapcsolatban hivatalos felvilágosítást kért Debreceni város rendőrkapitányától, s ennek fényében tudja eldönteni, milyen további lépések megtételére van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!