Hallgassa élőben!

Megváltoztatta a kérdőívet a kisegyház, közokirat-hamisítás gyanúja miatt feljelentést tett az OVB

Az eredeti aláírásgyűjtő ív megváltoztatása miatt az Országos Választási Bizottság (OVB) feljelenti az egyik egyesületi formában működő kisegyházat közokirat-hamisítás gyanújával. A szervezet az országos népi kezdeményezés keretében indított aláírásgyűjtésével azt akarta elérni, hogy az Országgyűlés egyházként ismerje el.

Az OVB szerdai ülésén vette napirendre az Árkádia Fényeinek Spirituális Egyháza országos népi kezdeményezését. A testületnek az összegyűjtött közel 1.200 aláírás érvényességének az ellenőrzéséről kellett volna döntenie, de az Országos Választási Iroda (OVI) munkatársai azt jelezték az OVB-nek, hogy több aláírásgyűjtő ív nem egyezik meg az eredeti, hitelesített ívvel.

Aláírásokat ugyanis csak az OVI által hitelesített dokumentumon, illetve annak másolatain lehet gyűjteni, a leadottak között azonban több is van, melyen az úgynevezett hitelesítési záradék (az OVI munkatársának kézírásos feljegyzése) jól láthatóan “elcsúszott” az eredetihez képest.

Az OVB szerint a történtek felvetik a közokirat-hamisítás gyanúját, ezért úgy határoztak, hogy (a két napos jogorvoslati idő lejárta után) feljelentést tesznek az ügyben. A testület arról is határozott, hogy nem rendeli el az aláírások ellenőrzését, ez pedig azt jelenti, hogy várhatóan nem kerül az Országgyűlés elé a kezdeményezés.

Az egyesület július 1-je óta gyűjthetett aláírásokat; ezer érvényes aláírás esetén az Országgyűlésnek napirendre kellett volna venni a kezdeményezést, és dönteni arról, elismeri-e egyházként az egyesületet. A parlamentet az érvényes kezdeményezés csak a napirendre vételre kötelezi, ám arra már nem, hogy hivatalos egyházi státuszt adjon a szervezetnek.

Országos népi kezdeményezéseknél általában 50 ezer érvényes aláírásra van szükség egy kérdés parlamenti napirendre vételéhez, ám az egyházakról szóló 2011-es törvény a szervezetek egyházkénti elismerésének kezdeményezéséhez csak ezer érvényes aláírást ír elő.

Minden ötszázadik amerikai meghalt a járvány miatt
Az ország kórházainak intenzív osztályai telítődtek a koronavírusos betegekkel.
Magyar állami kitüntetést kapott Frantisek Hybl cseh történész
A kitüntetést a neves történésznek Boros Miklós, Magyarország prágai nagykövete adta át.
Lemondott a holland külügyminiszter a kudarcos afganisztáni evakuálás miatt
„Egy miniszternek mennie kell, ha a politikáját elutasítják” – jelentette ki Kaag rövid lemondó beszédében.
Orbán Viktor: irány Etyek!
Etyekre utazott a miniszterelnök.
Leverkuseni vereséggel kezdte a Ferencváros a csoportkört
A magyar bajnoki címvédő a csoportkör második fordulójában, szeptember 30-án a spanyol Betist fogadja.
Országszerte 1100 elektromos busz állhat forgalomba 2025-ig
A 2019-ben elfogadott Zöld Busz Programra a 25 ezer főnél népesebb települések jelentkezhetnek.