Kék hírek

2008.01.06. 12:21

Országszerte munkát adott az ónos eső

Csak a fővárosban reggel óta mintegy száz esetben riasztották a mentőket a csúszós, jeges utakon és járdákon megsérült emberekhez, valamint már legalább harmincszor kérték a tűzoltók segítségét országszerte vasárnap hajnal óta az ónos esőtől csúszós, jeges utakon bajbajutott autósok.

Már harmincszor kérték a tűzoltók segítségét vasárnap reggel óta országszerte a jeges, csúszós utakon bajbajutott autósok. A járművek ugyanis sokszor az árokba csúsztak a síkos úton - mondta el a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A tűzoltóknak a legtöbb dolga Jász-Nagykun-Szolnok megyében akadt, itt az elmúlt órákban nyolc helyen kellett segíteniük. Még egy sószóró autóhoz is hívták őket, amelyik munka közben az árokba csúszott. Több baleset történt még ezen kívül az ország déli megyéiben, illetve a Dunántúl északi és nyugati területein. Szinte minden esetben csak műszaki mentésre volt szükség, komolyabb sérülés nem történt - mondta a szóvivő.

Dobson Tibor felhívta a figyelmet, hogy országszerte csúsznak az utak az ónos eső miatt, ezért aki teheti, inkább ne üljön autóba. Hogyha halaszthatatlan az utazás, akkor mindig érdemes tájékozódni a várható útviszonyokról és fontos, hogy mindenki óvatosan vezessen.

Sok dolguk akad a mentőknek is

Csak a fővárosban reggel óta már 100 esetben riasztották a mentőket a csúszós, jeges utakon és járdákon megsérült emberekhez. Főként időseknek kellett segíteniük, akik az ónos eső miatti jégpáncéllal fedett utakon elestek - mondta el a Független Hírügynökségnek Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Legtöbben a lábukat, vagy kezüket törték el.

Nemcsak Budapesten, hanem országszerte sok dolguk akadt a mentőknek - tette hozzá Győrfi Pál. Arról azonban még nincsenek összesítések, hogy vidéken mennyi esetben kellett segíteniük.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője korábban azt közölte, hogy a reggeli órákban már 30-szor kérték a tűzoltók segítségét is, főként árokba csúszott autósoknak kellett segíteniük.

Késnek a vonatok is, mert fagynak a váltók

Az ónos eső és a hideg miatt jegesednek a váltók a fővárosi Keleti pályaudvaron, ez pedig késéseket okoz a vasárnapi közlekedésben.

A Komárom, Hatvan, Miskolc és Békéscsaba felé induló, illetve az onnan érkező szerelvények körülbelül 30-40 perces csúszással közlekednek - mondta el a Független Hírügynökségnek Kavalecz Imre, a MÁV sajtóügyeletese. Máshol egyelőre zavartalan a vonatközlekedés.

A vasúttársaság az utasokat arra kéri, hogy óvatosan használják a vonatok lépcsőit. Azokra ugyanis menetközben a nagy sebesség miatt ráfagyhat az eső, így csúszóssá válhatnak.

Különleges feladat a nagykanizsai tűzoltóknak

Különleges feladat jutott a nagykanizsai tűzoltóknak vasárnap délelőtt az ónos eső miatt. Nagykanizsán a Vásárcsarnokhoz riasztották őket, ahol az ereszcsatornákba fagyott a csapadék, és teljesen eltömítette a járatokat. Emiatt az üzletekbe kezdett el befolyni a víz.

A tűzoltók emelőkosaras autóval közelítették meg az ereszeket, de a jéggel semmit sem tudtak kezdeni. Végül a legveszélyesebb helyeken egyszerűen leszerelték az eltömődött csöveket, és új, ideiglenes kifolyókat szereltek fel. A Vásárcsarnok üzleteiben keletkezett kár nagysága egyelőre nem ismert, az épület üzemeltetői hétfőn folytatják a helyreállítást.

Címkék#baleset

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!