Kék hírek

2019.04.23. 19:49

Szijjártó: nem a migráció szervezésével kell foglalkozni, hanem a visszatelepítéssel

A visszatérés eredményességéhez négy feltétel kell - mondta a miniszter.

MTI

A nemzetközi közösségnek, benne az Európai Unióval és az ENSZ-szel nem a migráció szervezésével és ösztönzésével kellene foglalkoznia, hanem az otthonaikat elhagyó milliók visszatelepítésével - hangsúlyozta [namelink name="Szijjártó Péter"] az ENSZ Közgyűlésének a szíriai elszámoltathatósági mechanizmusról kedden New Yorkban rendezett vitájában.


A magyar külgazdasági és külügyminiszter felszólalásában emlékeztetett arra, hogy Európa déli, délkeleti szomszédságában az utóbbi években erősen destabilizálódott a helyzet, ami miatt milliók menekültek el otthonaikból, sokan közülük külföldre. A népvándorlási helyzetet tovább súlyosbította Brüsszel migrációt ösztönző politikája. Mára az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció katonai segítségének köszönhetően elveszítette területe 98 százalékát, amelyeket 2014-ben foglalt el Szíriában és Irakban, így ideje a migránsok visszatérését ösztönözni, abban segíteni, nem pedig az elvándorlást támogatni, szervezni - mondta Szijjártó Péter.


A miniszter kifejtette, hogy a visszatérés eredményességéhez négy feltétel kell: jogi, infrastrukturális, biztonsági és elszámoltathatósági. Utóbbi a bűnismétlés megelőzése végett különösen fontos, nem maradhatnak büntetlenül az emberiesség elleni bűncselekmények, olyan tettek, melyek milliókat űztek el otthonaikból, különben újraindulhat az egész migrációs hullám. Magyarország évente 15 millió forinttal támogatja az ENSZ elszámoltathatósági mechanizmusát egyebek közt bűnvádi bizonyítékok gyűjtésében - mondta Szijjártó Péter.


A miniszter felszólalása után találkozott Andrew Gilmourral, az ENSZ főtitkárának emberi jogokért felelős helyettesével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!