Szegedi Tudományegyetem

2013.01.27. 19:43

Újra szegedi szabadegyetem

Szeged - Február 6-án indul a Szabadegyetem – Szeged új sorozata.

Munkatársunktól

A kolozsvári elődöktől eredeztethető, de Szent-Györgyi Albert rektorsága idején is népszerű volt a szabadegyetem. Az SZTE Szabadegyetem – Szeged sorozata a tanév második félévében is folytatódik. Az előző ciklus, vagyis a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi-emlékévének tematikus, a Nobel-díjas tudós munkásságához kötődő előadás-sorozata után az új program a korábban összegyűjtött kari javaslatok alapján állt össze – tudtuk meg [namelink name="Rácz Béla"] általános rektorhelyettestől.

Az előadások időpontja a szokásos szerda 18 óra, a helye is maradt: az egyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjának kongresszusi terme. Február 6-án, a programsor új fejezetét nyitva (a Szeged–csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontja által szervezett Házasság Hete rendezvényéhez kötődve) [namelink name="Körmendy Imre"] A házasság és a város cím alatt rendezi gondolatait. [namelink name="Osvay Károly"] az ELI-ALPS tudományos felépítéséről és a lézerek koncepcionális tervezéséről az év második hónapjának 13. napján beszél. A tanulás társadalmi hasznát február 20-án teszi nagyító alá [namelink name="Csapó Benő"]. 7 nap múlva [namelink name="Lukovics Miklós"] témája: Régió, egyetem, gazdaságfejlesztés.

Márciusban 6-án [namelink name="Pelle Anita"] arra a kérdésre válaszol: Az oktatási rendszer miként lehet a versenyképesség javításának egyik fő pillére? Liszenko és a genetika összefüggéseit [namelink name="Gausz János"] 13-án tárja hallgatósága elé. Az erdélyi történész-szociológus, [namelink name="B. Garda Dezső"] 20-án lép katedrára, hogy a Székelyföld önrendelkezésének évszázadait összevesse a 21. század kihívásaival.

Állatjólét-állatjóllét, gazdasági haszonállataink védelmének aktuális kérdései címmel [namelink name="Mikó Józsefné dr. Jónás Edit"] április 10-én összegez. Azt követően egy héttel, 17-én [namelink name="Bártfai György"] A korszerű fogamzásgátlás fejlődéséről beszél a mézzel átitatott tampontól a korszerű hormonkészítményekig. A férfiasság meghosszabbítható – állítja április 24-i előadásában [namelink name="Pajor László"]. [namelink name="Buzás Krisztina"] témája A daganatkeltő mikrobák, gyógyító mikrobák: az immunválaszt kijátszó és aktiváló mikroorganizmusok május 8-án zárja a Szabadegyetem Szegedet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!