Makó és környéke

2014.05.06. 22:50

Hepehupás út visz a temetőn keresztül

Makó - Sokan használják, de rendkívül rossz állapotban van az a keskeny aszfaltút, amely lehetővé teszi, hogy ne kelljen megkerülni a református temetőt a makói Torma Imre utca felől, mondja az ott lakó Bedő Imre. Az egyház nem ígéri a helyreállítást, nincs pénzük – akár le is zárhatnák az átjárót.

Szabó Imre

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Ha elkezdenék most aláírásokat gyűjteni, fél óra alatt összegyűlne vagy száz – mondja a makói Torma Imre utcában lakó [namelink name="Bedő Imre"].

Panasza: az utcát a Sírkert utcával összekötő, az újvárosi református temetőn keresztül vezető, 2-300 méter hosszúságú keskeny, aszfaltozott út hepehupás, töredezett, elhanyagolt. Tudomása szerint legalább másfél évtizede nem nyúltak hozzá. A közvilágítást elvben biztosító három lámpa közül is csak egy világít hosszú ideje.

Az út két végén egyébként, mivel az elkerített sírkerten vezet keresztül, kapu is van, az azonban emberemlékezet óta nyitva van. Aki nem akarja a temetőt megkerülni – ő például sokakkal együtt munkába menet, majd hazafelé –, az itt jár. Szemmel látható, hogy sokan járnak rajta gyalog vagy két keréken zötykölődve; amíg néhány percig a helyszínen beszélgettünk, öten jönnek.

Bedő Imre a tönkrement útnál. Fotó: Szabó Imre

Bedő Imre a tönkrement útnál. Fotó: Szabó Imre
– A temető fenntartása nehéz: hiába fordítunk minden befolyó pénzt erre a célra, egyre kevesebb a temetkezés, így a bevétel is – mondja [namelink name="Kotormán István"] újvárosi református lelkész. Sorolja: egyebek mellett rendszeresen nyírni kell a füvet, elszállítani a szemetet, s persze alkalmazottat fizetni. Az út egyébként nem közforgalmú, nem is kerékpárút, akár le is zárhatnák a két kapunál, meg lehet kerülni a temetőt – jegyzi meg. A lezárásra persze nyilván nem kerül sor, Kotormán István azonban nem ígér többet, mint hogy utánanéz, tud-e tenni valamit. Ami pedig a közvilágítást illeti, az végképp nem az egyház feladata.

Ezt követően jeleztük a körzet önkormányzati képviselőjének, Kovács Sándornak is a lámpákkal kapcsolatos problémát, ő pedig intézkedést ígért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!