Helyi gazdaság

2014.10.28. 21:00

Most az szüretelt, aki permetezett is

Csongrád megye - Véget ért a szüret, és látszik, az esős, gombabetegségeket hozó időjárás rendet vágott a szőlőtermelők között. Aki rászánta a pénzt a növényvédelemre, meg tudta óvni termését, és végül kellemes meglepetés is érhette. A többiek – és a biogazdálkodók – nagyon rosszul jártak.

Bakos András

A nemrég véget ért szürettel kapcsolatban pozitívumként azt említette [namelink name="Ungerbauer György"], a Csongrádi Hegyközség és a Csongrádi borvidék elnöke, hogy az idénymunkások bejelentése körül nem volt probléma. Ezt a gazdák, amennyire ő tájékozott, lelkiismeretesen intézik. Nála is jelentkeztek közvetítők, akik vállalták, hoznak brigádot, és majd ők intézik a bejelentést, de ebből nem kértek. A szőlő önköltségi ára hektáronkénti 80 mázsa terméssel számolva 85 forint kilogrammonként, ehhez képest 60 forintos felvásárlási árról is hallottak.

– Akik nem tudtak megfelelő pénzt, energiát, figyelmet fordítani a növényvédelemre, lényegesen rosszabb termést szüretelhettek, mint akik ezt megtehették – említi a legfontosabb tapasztalatot az elnök. – Jellemző, hogy az egyik, rothadás elleni szer ára egy hektárra 30 ezer forint. Ezt a kisebbek nem biztos, hogy bevállalták. Ehhez is érteni kell: jártam olyan bemutatón a szomszéd megyében, hogy mutattak egy gyönyörű táblát, amelyet a reklámozott szerrel kezeltek. Csakhogy az a fajta nem is volt érzékeny a rothadásra.

Ungerbauer György  pozitívumként azt említette  hogy az idénymunkások bejelentése körül idén nem volt probléma. Fotó: Schmidt Andrea

Ungerbauer György pozitívumként azt említette hogy az idénymunkások bejelentése körül idén nem volt probléma.
Fotó: Schmidt Andrea

– Láttam nagyon szép, egészséges, szemre száz mázsát is adó táblát Csongrád környékén, a tulajdonos nyilván mindig időben, és erős, felszívódó szerekkel permetezett, ezt mi nem tehettük meg – mondja a biogazdálkodást folytató csongrádi Bodor László. – Ilyen hatásfokú bioszerek nincsenek, mi immunerősítő lombtrágyákkal és rézzel védekeztünk. Én is sokat költöttem a szőlőre, de ami például a kadarkát illeti, hiába. Nem volt mit szüretelni, elvitte a szürkerothadás.

Ez a betegség azzal jár, hogy kirepednek a bogyók, pedig a szőlő még csak félérett. A vállalkozó szerint akik pincének értékesítettek, még jobban jártak, akkor is, ha alacsony árat kaptak a termésért.

A kései érésű cabernet sauvignon, amelynek vastagabb a héja, hálás volt az esők utáni napos időjárásért, az a többi fajtához képest szebb mennyiséget adott. A kékfrankos egy részét is meg lehetett menteni.

Érik a bor Ungerbauer György csongrád  borász pincéjében. Fotó: Karnok Csaba

Érik a bor Ungerbauer György csongrád borász pincéjében.
Fotó: Karnok Csaba

– Egy hete végeztünk a szürettel, az olaszrizling- és a kövidinka-ültetvényről nagyon szép szőlőt tudtunk leszedni, költséges növényvédelem árán – hallottuk Takács Ferenctől, a Sóshalmon gazdálkodó, vásárhelyi Róna Kft. szőlőágazat-vezetőjétől.– A saszla, a zöldveltelini és a rizlingszilváni nem bírta a szeptember eleji, 140 milliméteres esőt, megállt benne minden élet. Igazi cukorgyűjtésre hiába számított, aki még várt a szürettel. A kékfrankos, zweigelt sem hozta a formáját. A 2014-es év nem lesz olyan erős, de azért nem kell elsiratni, lesz jó bor, hiszen például a kövidinkát tényleg nagyon jó mustfokkal tudtuk leszedni.

Hasonló tapasztalatokat osztottak meg a szaksajtóval más dél-alföldi borászok is. A hajós–bajai [namelink name="Koch Csaba"] a Borászportálnak nyilatkozva azt mondta, középérésű, rothadásérzékeny fajtáknál muszáj volt idő előtt szüretelni, de a cabernet sauvignon és cabernet franc állapotán javított az októberi napsütés. A soltvadkerti [namelink name="Frittmann János"] azt emelte ki a Vinoport.hu-nak, hogy országszerte nagy minőségi különbségek várhatók, de ahhoz képest, hogy szeptemberben milyen pesszimisták voltak, a szüret végére javult a helyzet. A magyar borászatok egyike sem minősítette kiválónak az idei termést, szerintük a 2014-es év nem számít kiemelkedőnek – derül ki a Terroir Consulting tegnap publikált kutatásából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában