Szeged és környéke

2012.07.24. 19:38

Kártérítésre kötelezték Kumborékat

Budapest, Szeged - Több 10 millió forintot ítélt meg jogerősen a Budapest Környéki Törvényszék július elején annak a szegedi vállalkozónak, akitől 2001-től zsarolt ki pénzt Kumbor Tibor volt rendőrnyomozó és két arab társa.

Munkatársunktól

155 millió forintot zsarolt ki két üzletembertől az a háromfős banda, amelynek tagjait 2003 nyarán fogták el budapesti kommandósok. A zsarolókra akkor csaptak le az Országos Rendőr-főkapitányság kommandósai, amikor a szegedi vállalkozó, B. Ottó az utolsó részletet, 14 millió forintot adott át az egyik arab férfinak, Manai Redának, aki azt állította, hogy ő csak tartozást vett át. A mezőgazdasági termékek nagykereskedelmével foglakozó B. Ottót ezelőtt már másfél éve zsarolta két arab férfi – Tamer Huszein és [namelink name="Manai Reda"] –, valamint harmadik társuk, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozó osztályának egykori vezetője, [namelink name="Kumbor Tibor"] – számoltunk be a nagy port felkavaró esetről lapunkban 9 évvel ezelőtt. Tamer Huszeint – ahogy azt szintén megírtuk – 2008 novemberében Gyönk közelében egy álarcos férfi agyonlőtte.

B. Ottó vállalkozó tegnap a Budapest Környéki Törvényszék 2012. július 6-án hozott jogerős ítéletével kereste fel szerkesztőségünket. – Közel 10 év után került végre végleg pont a Kumbor-ügy végére. Nagyon hosszú idő ez, de a bíróság jogerősen is megállapította, hogy Kumbor Tibor folytatólagosan zsarolt engem azzal, hogy ha nem adom neki az általa kért több 10 millió forintot, kiirtja a családomat. A pénz átadása több részletben az arab férfiak közvetítésével megtörtént. A Budapest Környéki Törvényszék most jogerős, végrehajtható ítéletében egyetemlegesen kötelezte Kumbort és Manai Redát arra, hogy 30 napon belül számomra fizesse meg az általam korábban átadott összeget kártérítésként. Nem tudom, hogy Kumboréknak mennyi pénzük van, és azt sem, hogy teljes egészében vissza fogom-e kapni a tőlem kizsarolt pénzt. A bíróság mindenesetre rendelkezett a két vádlott tulajdonában lévő ingatlanok és ingóságok zár alá vételéről – mondta.

* * *

Vádak és ítéletek

2004. január:
a Csongrád Megyei Főügyészség Ügyészségi Nyomozó Hivatala benyújtja a vádiratot Kumbor Tibor és társai ellen. Az elsőrendű vádlott volt rendőrtisztet folytatólagosan, bűnszövetségben és hivatalos személyként elkövetett zsarolással és csalással vádolják.
2004. július: a Szegedi Városi Bíróság Kumbor Tibor miatt elfogultságot jelentett be, emiatt a per a fővárosban kezdődött meg.
2005. október: Kumbor Tibort 6 év, a másodrendű vádlott Huszein Tamert 9, a harmadrendű vádlott Manai Redát 6 év szabadságvesztésre ítélték.
2007. május: a másodfokon eljáró Pest Megyei Bíróság hatályon kívül helyezi az elsőfokú ítéletet.
2008. november: a fővárosi II. és III. kerületi bíróság első fokú, nem jogerős ítéletében mindhárom vádlottat felmentette az említett vádak alól. Kumbor Tibort mindössze önbíráskodás miatt ítélték el 1 év 2 hónap letöltendő börtönbüntetésre, de mivel a volt sztárzsaru 4 évet már börtönben töltött, ezt nem kellett leülnie. Az ügyész az ítélet súlyosbításáért, a vádlott és védője felmentésért nyújtott be fellebbezést. Végül a megismételt eljárásban Kumbort 4 év, Manai Redát 4 év 4 hónap börtönre ítélték, amit másodfokon is helybenhagytak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!