Ország-világ

2012.07.26. 16:47

Nyilvánosságra hozták az állami ösztöndíjszerződés mintáját

Nyilvánosságra hozták az állami ösztöndíjszerződés mintáját csütörtökön a www.oh.gov.hu és a www.felvi.hu oldalon. <br>

MTI

Az oldalon közzétett tájékoztatóban kiemelték: a szeptemberben induló állami ösztöndíjas vagy állami részösztöndíjas képzésekre felvett jelentkezőknek a beiratkozáskor kell aláírniuk az állami ösztöndíjszerződést. Mint írták, az állami ösztöndíjas és az állami részösztöndíjas képzésekre besorolt jelentkezők számára a támogatás elnyerésének feltétele, hogy aláírják a szerződést.

Részösztöndíjat a műszaki, természettudományi, informatikai, orvos- és egészségtudományi képzési területen, valamint az agrár képzési terület agrárműszaki képzési ágában önköltséges képzésre felvett jelentkezőknek ajánlanak fel.

A szerződés a hallgató és a magyar állam nevében eljáró Oktatási Hivatal között jön létre. Az ebben foglaltak szerint mindkét fél vállal kötelezettségeket. Az állam azt, hogy a hallgató képzésének költségét részben vagy egészben átvállalja (állami ösztöndíj, állami részösztöndíj), a hallgató pedig azt, hogy oklevelét a megszabott időn belül megszerzi, és a végzés után 20 éven belül a támogatott idő kétszereséig itthon fog dolgozni. Az állami ösztöndíjjal vagy állami részösztöndíjjal támogatott félévek száma maximum 12 lehet.

Az államilag támogatott képzésre besorolt jelentkezők a www.felvi.hu-n és a www.oh.gov.hu-n ismerhetik meg a szerződés tartalmát, majd augusztus 15-étől a felvi.hu "személyes ügyintézés" menüpontjában megtekinthetik a személyes és képzési adataikkal feltöltött, egyedi szerződésüket.

A szerződés pontosan tartalmazza az adott hallgatóra tekintettel folyósítandó állami ösztöndíj mértékét. A besorolt jelentkezőknek magával a szerződésmintával nincs teendőjük, a szerződés eredeti példányait az Oktatási Hivatal eljuttatja a felsőoktatási intézményekhez, azt a beiratkozáskor a felsőoktatási intézményben kell majd aláírniuk a leendő hallgatóknak.

Az ösztöndíjszerződés aláírása a beiratkozás előfeltétele ebben a finanszírozási formában, ezért ha a jelentkező nem írja alá, akkor csak önköltséges formában kezdheti meg a tanulmányait - olvasható a tájékoztatóban.

[namelink name="Princzinger Péter"] az Oktatási Hivatal elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: mintegy 51 ezer teljes állami ösztöndíj mellett kétezer hallgatónak tudnak részösztöndíjas képzési formát felajánlani. Önköltséges formában mintegy 29 ezren tanulhatnak. Utóbbi szám többé-kevésbé megfelel a tavalyi adatoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában