Szeged és környéke

2012.01.27. 15:38

Átadták a deszki szerb iskolát

Deszk - Felavatták pénteken a deszki Szent Száva Szerb Oktatási, Kulturális és Hitéleti Központot a szerb templom mellett.

Delmagyar.hu

A régi szerb óvoda és iskola épületét újították fel és bővítették Törökkanizsa és Deszk oktatás-nevelési együttműködése elnevezésű határon átnyúló projektben. A kor elvárásainak megfelelően kialakított óvoda, iskola, tájház és közösségi terei közösségi rendezvények, programok lebonyolítására is lehetőséget teremtenek. Az épület berendezése után tavasszal visszaköltözik az épületbe az óvoda, a nemzetiségi iskola, a tájház, a tetőtérben a Bánát táncegyüttesnek lesz a gyakorlóterme. Az épület a szerb egyházközség tulajdona, [namelink name="Koczor György"] Ybl díjas építész és [namelink name="Novkov Bránko"] tervei alapján újult meg 42,2 millió forintból. Az átalakítás rekordgyorsasággal készült el, az építkezés tavaly szeptember végén kezdődött el.

Átadták a deszki szerb iskolát. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Az egész napos ünnepségsorozat a templomban kezdődött ünnepi szertartással, amelyet [namelink name="Lukijan Pantelic"] a budai szerb ortodox püspökség elnöke celebrált. A régi–új iskolában ezután gyerekműsor kezdődött, majd a püspök kalácsot szegett, búzát szentelt és felszentelte az épületet, végül az egyetem szerb szakos hallgatói adtak műsort. Ünnepi beszédet mondott [namelink name="Dejan Sahovic"], Szerbia magyarországi nagykövete, [namelink name="Ujhelyi István"], a Parlament alelnöke, [namelink name="Alexandar Cotric"], a szerb parlament határon túli szerbekért bizottságának elnöke és [namelink name="Király László"], Deszk polgármestere. Ezután felavatták a központ kétnyelvű feliratát, és a szerb nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is átadták a komplexumot. A program állófogadással folytatódott. 16 órakor zenés est kezdődik a Határbástya vendéglőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!