Életstílus

2014.03.19. 15:18

Frida Kahlo-mánia kerítette hatalmába Rómát

Frida Kahlo-divatot indított el a mexikói festőnő Rómában megnyitott kiállítása: könyvek, színházi előadások és ruhák ünneplik a művészetét.

Az olaszországi könyvesboltokat ellepték a festőnő életét és műveit bemutató kötetek. Két római színházban is Frida Kahlo ihlette darab szerepel programon, és a rikítóan színes olasz tavaszi divaton is látszik a mexikói hatás.

Hosszú sorok állnak a Quirinale római elnöki palota egykori istállójából kialakított múzeumtermek előtt. A Frida Kahlo (1907-1954) több mint százhatvan festményét és rajzát bemutató kiállítás első látogatója Giorgio Napolitano államfő volt, akit a tárlat kurátora, Helga Prignitz-Poda, Kahlo életrajzírója kísért.

Muray Miklós magyar származású amerikai fényképész Frida Kahloról készített portréja. (1933)

Muray Miklós magyar származású amerikai fényképész Frida Kahloról készített portréja. (1933)
Ez az első Frida Kahlónak szentelt olaszországi retrospektív tárlat, amely a festő teljes munkásságát végigkíséri. Több mint negyven önarckép és arckép szerepel a kiállított művek között. A mexikói, amerikai és európai múzeumokból és gyűjteményekből Rómába érkezett alkotások között van [namelink name="Frida Kahlo"] első, 1926-os önarcképe, amelyen 19 évesen bársonyruhában örökítette meg magát.
Először mutatják be Itáliában az 1940-ben festett önarcképét, amely tövisekkel borítva ábrázolja. A kiállításon láthatók azok a fényképek is, amelyeket egykori szerelme, [namelink name="Nickolas Muray"] készített róla.

Muray  Frida kék ruhában című portréja 1939-ből.

Muray Frida kék ruhában című portréja 1939-ből.
"Frida Kahlo képei a politikai nárcizmus kifejezései: önmagát ábrázolva kora politikai-társadalmi problémáit vitte vászonra. Ezenkívül a nők helyzetének is tükröt állítanak" - nyilatkozta a kiállítás megnyitóján [namelink name="Achille Bonito Oliva"] olasz művészettörténész.

Az érdeklődésre jellemző, hogy a kiállításra már elővételben elkelt 35 ezer belépőjegy. Az augusztus 31-ig nyitva tartó tárlat júliusban és augusztusban este 11-ig várja a látogatókat.

Szeptember 20-tól a Frida Kahlo-mánia - ahogyan az olasz sajtó fogalmazott - Genovában folytatódik a festőnő és férje, Diego Rivera mexikói művész alkotásainak bemutatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!