Szeged és környéke

2015.08.12. 20:24

Kínai és japán karnagyok az alsóvárosi kolostorban

A japán, kínai és magyar résztvevők két neves, Liszt-díjas karnagytól, Rozgonyi Évától és Ordasi Pétertől leshetik el a karvezetés és a tiszta hangzás csínját-bínját.

Fődi Kitti

– Megéri Kínából és Japánból is Szegedre utazni, mert a világon egyedülálló, hogy a kóruséneklést és a karvezetést egyszerre lehet tanulni – mondja a japán származású, Kecskeméten élő Ito-Illés Naomi. Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a nemzetközi karnagyi szemináriumot az alsóvárosi ferences kolostorban. A japán, kínai és magyar résztvevők két neves, Liszt-díjas karnagytól, Rozgonyi Évától és Ordasi Pétertől leshetik el a karvezetés és a tiszta hangzás csínját-bínját.

A Kardos Pál Alapítvány által szervezett szemináriumokon komoly munka folyik, az órák reggel fél kilenckor kezdődnek, és kisebb szünetekkel egészen estig tartanak. A hallgatók a nap végén a szegedi Bartók Béla Női Karon próbálhatják ki mindazt, amit aznap tanultak mestereiktől.

Rozgonyi Éva és Ordasi Péter a karnagyi szeminárium hallgatóival Szent Ferenc szobránál. Fotó: Karnok Csaba

Rozgonyi Éva és Ordasi Péter a karnagyi szeminárium hallgatóival Szent Ferenc szobránál. Fotó: Karnok Csaba
– Ordasi Péter és én is Kardos Pál tanítványai vagyunk, azt a hagyományt szeretnénk továbbadni, amit ő hozott létre. A kétévente megrendezett szemináriumra érkeztek már olaszok, franciák és angolok is – fogalmaz Rozgonyi Éva.

– A sűrű program miatt nincs időnk szétnézni Szegeden, de a szeminárium nemcsak hasznos, hanem zeneileg nagyon szórakoztató is – magyarázza Naomi. A résztvevők természetesen mindannyian rendelkeznek zenei előképzettséggel, de színes a paletta. Van karnagy, kórista, szolfézstanár, egyetemi hallgató, a magyarok között még fizikussal is találkoztunk, aki kamarazenekara miatt csatlakozott a szeminaristákhoz.

Az egyhetes programoknak korábban az Agóra adott otthont. Most azonban az alsóvárosi kolostorba várnak minden érdeklődőt hétfőn, az esti misét követő tanfolyamzáró koncertre, ahol meghallgathatják a munka eredményét.

Címkék#Zene#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!