Szeged és környéke

2015.08.12. 20:38

Hiánycikk minden hűtőberendezés

Akinek most lett elege a hőségből, és klímát vagy akár csak egy ventilátort szeretne venni, csalódni fog. A múlt hét végére nagyjából minden szegedi üzletet kifosztottak. Ráadásul már utánrendelni sem tudnak, mert a beszállítóknál is minden elfogyott – ilyenre korábban soha nem volt példa.

Timár Kriszta

Rekordkánikula

Vasárnapig biztosan marad a
hőségriasztás, amely 11 napos hosszával rekordnak számít a hazai meteorológiában. Ráadásul elképzelhető, hogy meg is kell majd hosszabbítani, a meteorológusok ugyanis azt mondják, augusztus 20-áig biztosan nem enyhül a kánikula. Egyedüli vigaszt az nyújthat, hogy a nappali 34-36 fokos hőség hajnalra 20 fokra is enyhülhet.

Nincs, és már nem is lesz. Nagyjából erre a válaszra számíthat az, aki most döntött úgy, elege van a forróságból, és beszerezne valamit a lakásba, amitől kicsit komfortosabban érezheti magát. Korábban soha nem volt még példa arra, ami most történt: a lakáshűtő elektronikus berendezések elfogytak az üzletekből. Split klímát ugyan még néhány helyen lehet kapni, de a beszerelésre több hetet várni kell. Az azonnali megoldást nyújtó mobil klímákat, valamint a ventilátorokat viszont elkapkodták.

– Múlt héten jött az utolsó szállítmány, ami a hét végére már el is fogyott – mutatott a hűtőberendezések helyén tátongó üres raklapokra Sánta Károly, a Media Markt Szeged Kft. ügyvezető igazgatója.

Mint mondta, senki nem számított ilyen hosszan tartó, nagy melegre. – Split klímából nagyjából 50 százalékkal adtunk el többet, mint tavaly, mobil klímából pedig az előző év négyszeresen fogyott. A beszállítók viszont a tavalyi évre alapoztak, úgy rendelték meg a készleteket Kínából. Mire a következő konténer onnan ideérne, már vége lenne a nyárnak, így természetesen már nem gondoskodnak utánpótlásról.

Hiánycikk az összes hűtőberendezés a megye elektronikai boltjaiban Fotó: Kuklis István

Hiánycikk az összes hűtőberendezés a megye elektronikai boltjaiban Fotó: Kuklis István
Marad tehát a bosszankodás azoknak, akik hiába járják a várost, már nem kapnak semmit. – Egy mobil klímánk és egy ventilátorunk van, mindkettő bemutatódarab. Több ezer ilyen jellegű termékünk volt, de mind elfogyott – tájékoztatott egy eladó az Auchanban. – Most viszi a hölgy az utolsó mobil klímánkat – ezt már az Expert eladója mondta. Pannika néni boldog is volt – mint mondta, máshol is járt már, de ott már csak az üres polcokat nézte. – Három hete vettem egy ventilátort, de az semmit nem ér. Mostanra sokalltam be a melegtől: 32 fok van a lakásban – mesélte a 74 éves hölgy, aki ugyan hitelt vett fel emiatt, de azt mondta, nem bírta volna már tovább a hőséget.

A Műszaki Pince arról ismert, hogy tucatnyi ventilátor áll a bejárata előtt. Most nincs egy sem. – Tegnap még volt harminc, két óra alatt az összeset elvitték – mesélte Lechner Péter üzletvezető. Mobil klímája már neki sincs, egy hete eladta az utolsót is. – Ventilátorból is már csak 18-20 ezer forintosat tudok rendelni, olcsót nem lehet beszerezni. Ilyen évünk még soha nem volt: napi 80-100 ventilátort is eladunk. Most is várom a szállítmányt, sokan állnak sorban érte.

Ősi módszer. A gyerekek klíma nélkül is megbírkóznak az elhúzódó hőséggel. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Az egyetlen üzlet, ahol tegnap délelőtt még szinte a teljes nyári hűtőberendezés-palettát megtaláltuk, az a Metro Áruház volt. Hagyományos, vízporlasztó és párásító ventilátor, mobil, illetve split klíma is volt a polcokon. Ötezer és 160 ezer forint között tehát ott még lehetett választani anyagi lehetőségek függvényében – kérdés persze, hogy meddig.
Akiknek már csak a házi praktikák maradnak a forróság elviseléséhez, azoknak íme néhány: tegyenek nedves lepedőt az ablak elé – a beérkező légáramlat így hűvösebbnek tűnik. Borogassák nyakukat és bokájukat vizes törölközővel. Tegyék a párnájukat és lepedőjüket elalvás előtt hűtőbe. Vagy tegyék azt, amit Szűcs Józsefné olvasónk javasolt a delmagyar.hu-n: aludjanak, amennyit csak tudnak.

Makón, Vásárhelyen is fogy a ventilátor

A ventilátor Makón is hiánycikk. A legnagyobb elektronikai termékeket árusító üzlet, a H-Elektrománia mindössze egy ventilátoros párásító berendezést tudott ajánlani – ennek ára 21 ezer 990 forint. Az Expert Electro üzletében 6300-ért állványos, 4500 forintért asztali ventilátort ajánlottak, az előbbiből kettő, az utóbbiból már csak egy darab volt tegnap az üzletben. A vásárhelyiek is megrohamozták az üzleteket. Az „olcsójános"-ban és az Intersparban is csak egy ventilátor volt tegnap. Megtudtuk, leginkább az oszlopventilátorokat keresik a lakosok, de a nagy melegben már mindegy a kinézet. Az Expert Áruházban is nagy az érdeklődés a hűtésre alkalmas berendezések iránt, de van utánpótlásuk.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!