Ország-világ

2015.11.25. 19:47

Obama: nincs terrorfenyegetettség az USA-ban

Az ország hatóságai mindent megtesznek biztonságuk szavatolása érdekében - mondta az amerikai elnök.

Az Egyesült Államoknak nincs "konkrét és hitelt érdemlő hírszerzési értesülése" arra vonatkozóan, hogy terroristák merényleteket terveznének végrehajtani a hálaadás napjának hétvégéjén - közölte Barack Obama amerikai elnök szerdán.

Obama a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján arról biztosította az amerikaiakat, hogy az ország hatóságai minden megtesznek biztonságuk szavatolása érdekében, és nincs félnivalójuk a csütörtöki ünnepnapon, illetve az azt követő hétvégén.

Úgy fogalmazott: érthető, hogy az amerikaiak aggódnak a november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadások után, ugyanakkor "bár a terrorizmus veszélye korunk aggasztó realitása, képesek vagyunk megakadályozni a támadásokat és kitartóak vagyunk azokkal szemben, akik ártani akarnak nekünk".

A hálaadási hosszú hétvégén az Egyesült Államokban várhatóan mintegy 46,9 millióan kelnek majd útra, hogy családtagjaikkal tölthessék az ünnepet, New York központjában pedig 3,5 millióan vesznek majd részt a hálaadás napi parádén. A hálaadás napja a karácsony mellett a legjelentősebb amerikai családi ünnep az Egyesült Államokban, és a párizsi terrorcselekmények után a helyi hatóságok kiemelten készülnek az eseményre.

Barack Obama a sajtótájékoztató előtt James Comey-val, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójával, Loretta Lynch igazságügyi miniszterrel, Jeh Johnson belbiztonsági miniszterrel, valamint nemzetbiztonsági tanácsadójával, Susan Rice-szal egyeztetett a belbiztonsági helyzetről.

Az amerikai elnök azt is hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam elleni légicsapásaikkal Washington és szövetségesei a közel-keleti dzsihadista szervezet számos kulcsfontosságú vezetőjét megölték, és a terroristák utánpótlási útvonalait is egyre inkább sikerül elzárniuk.

"Saját területén növeljük a nyomást az Iszlám Államon, és nem engedünk" belőle - közölte Barack Obama.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában