Szeged és környéke

2007.02.05. 15:19

Sztrájkolnak a kedvezményükért

Kétórás országos figyelmeztető sztrájkot tartanak a villamosipari dolgozók ma reggel fél 8-tól, amelyhez csatlakozik a Démász szakszervezete is. Áramszolgáltatás lesz, az ügyfélszolgálatok fél 10-kor nyitnak ki.

Dombai Tünde

Figyelmeztető sztrájkot tartanak ma a Démász dolgozói. Az országos munkabeszüntetéshez ezer munkatársuk csatlakozik huszonegy telephelyen. Reggel fél 8-tól fél 10-ig sztrájkolnak, ez alatt az idő alatt a társaság telefonos tájékoztató rendszere, sem a szegedi, szentesi és vásárhelyi ügyfélszolgálati irodái nem dolgoznak. Csak hibabejelentéseket fogadnak – tudtuk meg Braun Józseftől, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZSZ) Démász tagszakszervezeténél. A vezető elnök, aki részt vesz a központi sztrájkbizottság munkájában, elmondta: a lakossági áramszolgáltatásban nem lesz fennakadás. Noha az erőművek csökkentik a teljesítményüket, várhatóan a közületi ügyfeleik ellátása is folyamatos marad.

Mindenki másképp csinálja

A francia villamosenergia-ipari szakszervezetek támogatásukról biztosították tegnap a magyar sztrájkolókat. A francia társaságok dolgozói is kedvezményes villanytarifát fizetnek, sőt ők még olcsóbban kapják az áramot: a fogyasztói ár tizedéért. A brit és a szlovák energiaiparban viszont egyáltalán nincsen dolgozói kedvezmény.

Az egyeztető tárgyalások holnap reggel folytatódnak a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban (GKM). A sztrájkbizottság párhuzamosan tárgyal majd a szaktárcával, és egyeztet a bizottság által képviselt munkavállalói szervezetekkel. Jelenleg a lakossági áramdíj 37 százalékát fizetik a villamosenergia-ipari dolgozók, vagyis az ágazat 20 ezer aktív dolgozója és 45 ezer nyugdíjasa. Ezt a kedvezményes tarifát szüntetné meg a GKM júliustól. A kedvezménnyel a kieső áramdíjat, vagyis évente közel tíz milliárd forintot, naponta pedig 26 milliót a többi, nem kedvezményes fogyasztó téríti meg a villanyszámlájában. Ezáltal évente megközelítőleg 470 ezer forint adómentes juttatásban részesülnek a villamos energia szektor dolgozói, ahol egyébként is a nemzetgazdasági átlagnál 70 százalékkal magasabb a havi átlagbér.

– A sztrájkbizottság megállapodás-tervezetét várja a minisztérium, és ha az előrelépést jelent, kész elfogadni a tárca – összegezte a tegnapi tárgyalások után Garamhegyi Ábel, a minisztériumot képviselő államtitkár. Utalt rá, hogy a kormány szándéka júliusig fenntartani a kedvezményt. Utána törvényben lehetővé tennék, hogy a munkáltatók fizessék meg a kedvezményes tarifával kieső áramdíj összegét, a többi fogyasztó helyett.

A sztrájk megegyezés hiányában csütörtökön folytatódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!