Érettségi

2007.05.09. 16:19

Kádárról is kérdeztek a történelem érettségin

Sehol sem történt rendkívüli esemény, mindenhol rendben zajlott az idei történelem érettségi. A középszinten vizsgázó, több mint 88 ezer diáknak egyebek mellett a 48-as forradalommal, illetve a Kádár-rendszerrel kapcsolatban megfogalmazott kérdésekre kellett választ adniuk.

Az első feladat középszinten az ókori Róma történelméhez kapcsolódott: egy atlaszon be kellett jelölni a birodalmi területeket, utána pedig igaz-hamis állításokra kellett válaszolni. Ezután a céhekről kellett írni, illetve Magyarország középkori történelméből kaptak egy kérdést. Ezt követően fel kellett sorolni a XIX. század négy legfontosabb hazai irányzatát, illetve a reformáció hatását Magyarországon. Volt kérdés a francia forradalommal kapcsolatban is, XVI. Lajos szerepéről. Az 1848-as forradalom kapcsán arra kellett választ adni, hogy rendezték itthon a nemzetiségi kérdést, a Kádár-korszakkal kapcsolatban pedig az eladósodás folyamatát, illetve a jelenség okait kellett bemutatni. Az utolsó kérdés a második világháború utáni szovjet megszállásról szólt, a diákoknak a hadsereg és a lakosság viszonyát kellett elemezniük.
Korábbi cikkek a történelem érettségikről:

  • Érettségi 2008: Ön átmenne a történelem vizsgán?

  • Az oktatási tárca tájékoztatása szerint a történelem írásbeli vizsgákon középszintre 88 388, emelt szintre 9047 diák jelentkezett. A nemzetiségi képzésben résztvevők, illetve a két tanítási nyelvű intézményben tanulók közül idegen nyelven is vizsgáztak történelemből középszinten tíz, emelt szinten pedig nyolcféle idegen nyelven, összesen csaknem 1500-an.

    Az írásbelin csak a történelmi atlaszt és a magyar helyesírási tanácsadó szótárt lehetett használni. A diákoknak középszinten 180 percük volt arra, hogy válaszoljanak a rövid választ igénylő kérdésekre, illetve a szöveges feladatokra. Emelt szinten az előbbi feladattípusra 90, utóbbira 150 perc állt rendelkezésre. A feladatok legalább 60 százaléka a magyar történelemhez kellett, hogy kapcsolódjon.

    Csütörtökön az angol, pénteken a német tesztet írják az érettségizők, május 14-én pedig a fizika vizsga következik. Az írásbelik május 25-ig tartanak, a szóbeli vizsgákat emelt szinten június 7-től 13-ig, középszinten június 18-tól 29-ig tartják.

    hirado.hu/Független Hírügynökség

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!