Szeged és környéke

2007.06.21. 16:19

Tegnap tetőzött a kánikula Szegeden

Tegnap tetőzött a kánikula Szegeden: hőmérőnk 37 fokot is mért. Ilyenkor 30 százalékkal nő a sürgősségi esetek száma, 6 százalékkal több villamos energiát fogyasztunk, a környezetgazdálkodási kht. pedig 300 köbméter vizet öntöz szét.

R. Tóth Gábor

– Épeszű ember nem indul el délben sehova ilyen melegben – mondta egy idősebb úr, miközben felszállt a villamosra a Vám téren tegnap 12 óra után, egyaránt negatív képet festve saját magának és e sorok írójának mentális állapotáról. Tény: tegnap kora délután a tűző napsütésben 37 fokot mutatott a sajtóház hőmérője, mégis nyakunkba vettük a várost.

Sörösrekesz a rendőrautóban

Rendőrautó hátuljában ritka látvány a sörösrekesz, a Kossuth Lajos sugárút kórház felőli szakaszán járók tegnap délután mégis sörösüveget szorongató egyenruhásokra lehettek figyelmesek. A rend őrei nem fogyasztották, hanem osztogatták a gyöngyöző nedű alkoholmentes változatát. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CsMRFK) ugyanis „Hűsölj, sörözz és hajts biztonságosan" nevű akciójával arra akarta felhívni a járművezetők figyelmét, hogy a melegben többszöri megállásra és az elvesztett folyadékmennyiség pótlására van szükség. A megállított Czinkota Gábor örült a kapott ásványvíznek, amelyet rögtön hátra is nyújtott gyermekülésben pihegő kislányának.

Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat dél-alföldi regionális mentőszervezetének orvosigazgatója a napokban többször is figyelmeztetett: 27 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet esetén 30 százalékkal nő a sürgősségi esetek száma. Ezért azt tanácsolta, aki teheti, húzódjon hűvös helyre, aki mégis elindul, válasszon lenge öltözetet. Ez utóbbi abszolút megvolt a belvárosban: barnára sült dekoltázsok, kacéran lengedező szoknyácskák uralták a Kárász utcát, nem is beszélve a kihívó pillantásokkal koreografált fagylaltnyalási technikákról.

Legtöbbet a teve iszik

A Szegedi Vadasparkban tizenöt-húsz százalékkal fogy több víz a szokásosnál – tudtuk meg [namelink name="Veprik Róbert"] igazgatótól. Nemcsak azért, mert az állatok több vizet fogyasztanak, hanem mert a növényzetet locsolni kell. Minden állat korlátlan mennyiségben kap vizet, s azoknak, amelyek fürdeni is szeretnek – például tapír, pekari, hiéna – kis tavaik is vannak. A legtöbb vizet a kétpúpú teve fogyasztja, akár több tíz litert is egyetlen alkalommal. Legkevesebbet a szárazföldi teknősök isznak, vízszükségletük egy részét a táplálékul kapott zöld növényi részekből, gyümölcsökből fedezik.

Mindezekből kimaradtak a rakparton dolgozó útépítők. Nekik reggel héttől fél ötig tart a munkaidő, s bár óránként behúzódnak az árnyas fák alá, a rakparton, ahol járdát építenek, tűz a nap. Napi 4-5 liter ásványvizet isznak meg és „nehezen bírják".

Több víz, több áram

A városban is több víz fogy, tudtuk meg Kovács Jánostól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. közterület-fenntartási igazgatóhelyettesétől. Két műszakban, nappal és éjszaka is locsolják a legfőbb közlekedési útvonalakat és a közterületi növényeket. A hat locsolókocsi naponta 300 köbméter vizet öntöz szét, éves szinten ez mintegy 12 millió forintot emészt fel. Nemcsak a víz-, az áramfogyasztás is megnő ilyenkor. – A Démász Zrt. számításai szerint az előző héthez képest több mint 6 százalékos a növekedés, ám villamosenergia-ellátási rendszerünk felkészült erre a terhelésre. A legnehezebb időszak a rendszer számára a délutáni fogyasztás, feltételezhetően ekkor dolgoznak a legtöbbet a klímák is – fogalmazott Kovács Krisztina, a Démász kommunikációs és kabinetigazgatója. Megoldást is kínált: „a rendszer szempontjából legideálisabb lenne a hajnali időszakban történő fogyasztás".

Tömeg a Laposon

A rendőrség többször figyelmeztetett, hogy a megye területén lévő szabad vizeken nem, csak az engedélyezett területeken, strandokon szabad fürdeni. A Lapos nem tartozik utóbbiak közé, délután mégis sokan voltak itt: néhányan a markolók munkája miatt megmagasodott partfalról ugráltak. A vízben ülve válaszoló Adamecz Pál szerint úszómester kellene ide, mint régen, valamint bójákkal kellene kijelölni egy részt. – Azért nincsenek, mert nem lehet itt fürdeni – mondtuk. – Hol van a tiltó tábla? – kérdezett vissza. Tőlük alig harminc méterre volt. Arrébb Barbi és Enikő is zavartalanul fürdőzött. – Strandra nem volt pénzünk, viszont melegünk van. Ja, ez már a globális felmelegedés – vélekedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!