Szeged és környéke

2007.06.24. 16:19

Augusztusban ismét nemzetközi repülőnap lesz Kecskeméten

Idén augusztusban immáron kilencedik alkalommal rendezik meg Közép-Európa legnagyobb repülő- és haditechnikai seregszemléjét, a kecskeméti nemzetközi repülőnapot.

Horváth Levente

Magyarországon tizenhét évvel ezelőtt, Kecskeméten rendeztek először repülőnapot. Manapság több mint százezer látogatót vonz Közép-Európa legnagyobb repülő- és haditechnikai seregszemléje. Az idén augusztus 11-én és 12-én zajló rendezvényre eddig húsz ország jelezte a részvételét.

A repülőnap legnépszerűbb látványosságai, a kötelékek közül idén öt formáció mutatkozik be. A látogatók előtt nem ismeretlen a nyolc Alphajet géppel repülő francia Patrouille de France és a szintén nyolc NF–5A típust használó török Turkish Stars kötelék. A PC–9-esekből álló horvát Krila Oluje – Wings of Storm kötelék és a svájci Patrouile Suisse hat F–5E típusú gépből álló formációja most először lesz látható Magyarországon. Igazi különlegesség lesz a kecskeméti bázis egén a ritkaságszámba menő dán Saab T–17-es gépekből álló Baby Blue kötelék is.

A Red Bull repülőgépekből és helikopterekből álló csoportja festett gépekkel érkezik, köztük az igazi különlegességnek számító B–25 Mitchell és DC–6-os típussal. A Holland Királyi Légierő F–16-os vadászgépe mellett a méretét meghazudtoló könnyedséggel manőverező, hatalmas, kétrotoros CH–47D Chinook szállítóhelikopterrel vesz részt a bemutatón. A németországi Geilenkirchenből érkezik a NATO Légi Előrejelző és Irányító Rendszerének egyik legfontosabb eszköze, a módosított Boeing 707-es AWACS repülőgép. Érdekesség, hogy az AWACS-eken magyar tisztek is szolgálnak.

A külföldi résztvevők mellett természetesen a Magyar Honvédség Légierejének minden jelenleg rendszerben lévő repülőgépe és helikoptere is bemutatkozik. A nézők a MIG–29-es vadászgépeket, az L–39 Albatroszokat, a JAK–52-es oktatógépeket, valamint az AN–26-os szállító repülőgépeket is láthatják majd. A helikopterek között szintén felvonulnak a Magyar Honvédség légiereje által használt eszközök, köztük a MI–24-es harci helikopterek és a tavalyi árvízi védekezésben kulcsszerepet játszó MI–17, MI–8 típusú szállító helikopterek is.

A repülőnap nem lehet teljes a nyaktörő mutatványairól híres Bessenyei Péter műrepülő világbajnok és Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok bemutatói nélkül. A bázis területén bőven akad majd látnivaló a földön is. A statikus bemutatóra érkező gépeket a földön testközelből lehet megismerni.

Belépőjegyek országszerte a Szerencsejáték Zrt. lottózóiban valamint a lottószelvényt értékesítő helyeken kaphatók. Augusztus 10-éig elővételben felnőtteknek 3500, gyermekeknek 1500 forint. Az augusztus 10-e után a helyszínen megváltott jegyek ára felnőtteknek 4000, gyerekeknek 2000 forint. További információkat a www.repulonap.hu címen kaphatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!