Szeged és környéke

2014.01.06. 22:12

A ház, amely körül áll a bál

Szeged - Nem tudni, mi épül a Széchenyi tér 2/A alatti épület udvarában. Ez az a ház, amely körül áll a bál a szegedi közgyűlésben. <br>

Munkatársunktól

„Tisztelt Lakók! Az önök társasházában a közös képviseletet az IKV Zrt. látja el" – olvasható a Széchenyi tér 2/A alatti épület kapualjában a szegedi ingatlankezelő cég hirdetményén, amelyen szerepel a házkezelő és a könyvelő neve, a kezelő iroda címe, és olyan információk is, hogy hol lehet bejelenteni a hibát munkaidőben és munkaidőn túl.

A Széchenyi tér 2/A alatt álló ház körül áll a bál. Ez az az épület, amelynek cserehelyiségügye már július óta húzódik, és abban a múlt heti botrányos rendkívüli közgyűlésen sem jutottak dűlőre a városi képviselők.

Az egykoron gyönyörű belvárosi palota mára igencsak leromlott. Mi sem mutatja a pusztulást jobban, mint hogy a házban „életvitelszerűen" már senki sem lakik. Legalábbis mi tegnap senkit sem találtunk, csak zárt ajtókat.

A ház, amely körül áll a bál. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Úgy tudom, senki sem lakik már a házban – mondta a méterárubolt eladója, akitől megtudtuk, tíz éve működik az üzlet a Széchenyi tér 2/A alatt. Azt nem tudta megmondani, mi épül a ház udvarában.

Egyedi műemlék az udvaron

1892-ben nyílt meg a Széchenyi tér 2/A alatt a napfényműterem, amely korának megfelelően az egyik legkorszerűbb fotográfiai műhely volt Szegeden. A műterem, amely ma is eredeti állapotában áll az épület udvarán, 2001-ben elnyerte a helyi, 2002-ben pedig az országos egyedi műemléki védettséget.

A betonkeverő mellett felszedett járdalapokat és egy félbehagyott, fából ácsolt építményt láttunk az udvaron, ahová nem tudtunk kimenni, mert minden ajtó zárva volt. Az emeleti lakások ajtaja előtt lomot találtunk, összetekert szőnyegeket, cserépben száradó virágokat, szánkót, plüsskígyót, hulahoppkarikát. Láthatóan már hetek, hónapok óta nem járt arra senki.

[namelink name="Solymos László"] alpolgármester szerint itt vásárolt lakásokat és üzlethelyiséget családjának az elmúlt két és fél évben az IKV Zrt. állandó megbízással rendelkező ügyvédje, [namelink name="Szepesi Ferenc"]. A városháza szerint az ügyvéd családja már 55 százalékban tulajdonos a Széchenyi tér 2/A-ban. Többször elhangzott: a társasház öt lakásából négyet, a három nem lakáscélú helyiségéből pedig egyet vásárolt meg 2011 ősze óta az IKV-ügyvéd családja.

„Tisztelt Tulajdonos! A csatlakozó vezetékek és a felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatára vonatkozó igényét legkésőbb 2013. december 31-ig jelezheti. (...) A felülvizsgálat során feltárt hibákat 2015. szeptember 30-ig ki kell javítani" – áll a kapualjban kifüggesztett másik IKV-hirdetményben, amit a lakók névsora műanyag táblára ragasztottak ki. Minden postaláda horpadt és rozsdás, kivéve az IKV-ét, amely vadonatúj. E mellett találtuk [namelink name="Jim Sanders"] amerikai misszionárius gyógyító szórólapját, aki azt írta a Széchenyi tér 2/A lakóinak, ha közülük valaki nem tud járni, kérje meg a szomszédját, hogy hozza el a gyógyító estre.

* * *

A Széchenyi tér 2/A dossziéja a delmagyar.hu-n

Viharos közgyűlés: az MSZP el sem jött, a Fidesz kivonult
Tovább tekeredik a Széchenyi téri cserehelyiség-ügy
Itt a törvénysértés, hol a törvénysértés?
Majom a vízben: új fejlemény a helyiségcsereügyben
Bevásárol az IKV-ügyvéd családja
Botka felfüggesztette a Vigadó-ügyben hozott döntést

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!