Ország-világ

2014.01.24. 07:55

Ideiglenesen megállapodtak az elnökkel a kijevi tüntetők

Az ellenzéki vezetők három napot adtak Janukovicsnak a letartóztatott több száz tüntető szabadon bocsátására. A tüntetők kormányzati épületeket foglaltak el.

08.40 - Kormányzati épületeket foglaltak el Kijevben, Lembergben és Rivnében

Ukrán ellenzéki tüntetők péntekre virradóra elfoglalták a mezőgazdasági minisztérium épületét, amely Kijev központi sugárútján, a Hrescsatikon áll – jelentette a helyi média. Épületfoglalások voltak a nyugat-ukrajnai megyeszékhelyek több mint felében és a közép-ukrajnai Cserkasziban is.

A kijevi Függetlenség terétől 100 méterre álló mezőgazdasági minisztérium elfoglalását értesülések szerint a Közös Ügy (Szpilna Szprava) elnevezésű mozgalom kezdeményezte. A tüntetők elbarikádozták magukat az épületben, amelynek őrsége nem tanúsított ellenállást.

Az ITAR-TASZSZ helyszíni beszámolója szerint a bejárat mellett megjelent egy "Jobboldali Szektor" felirat. Így nevezi magát az a csoport, amely állandóan összetűzésbe került a rendőrséggel. Az orosz hírügynökség radikálisoknak nevezi az épületet elfoglaló tüntetőket.

A Közös Ügy vezetője, Olekszandr Danyiljuk Facebook-oldalán megjegyezte: a Viktor Janukovics ukrán elnök és az ellenzék vezetői közötti, szerény engedményekkel végződött tárgyalás után "világos, hogy saját magunknak kell felkészülnünk az ellenzéki vezetők által beígért offenzívára". Hozzátette: addig senkit sem engednek be az épületbe, amíg a helyzet nem rendeződik az országban.

Danyiljuk újságíróknak azt mondta: az épületben van egy csoport, amely "a fegyveres erők szerepét fogja ellátni".

A Hrescsatikon álló kijevi városházát és a szakszervezetek házát már a tüntetések kezdetén elfoglalták a tüntetők.

A nyugat-ukrajnai Lembergben, Hmelnickijben és Rivnében a megyei közigazgatás székházát foglalta el csütörtök este több ezer tüntető, az épületetek köré torlaszokat emeltek.

Ivano-Frankivszkben és Zsitomirban a tüntetők azt követelik, hogy a megyéjükből ne vezényeljenek rendőröket Kijevbe, és a megyei tanácsok haladéktalanul foglaljanak állást az országban kialakult helyzetről.

A közép-ukrajnai Cserkasziban a megyei közigazgatási hivatal épületének ostroma után a rendőrség 58 embert őrizetbe vett – közölte a belügyminisztérium helyi igazgatóságának sajtószolgálata. Ellenük tömeges rendzavarás és a rendőri intézkedéssel való szembeszállás miatt emeltek vádat.

Városban mintegy ötezer ember betörte a megyei közigazgatási hivatal ajtaját, s a tüntetők benyomultak az előtérbe. Az épület ostrománál a tüntetők pirotechnikai eszközöket, köveket, vasrudakat használtak. A rendőrség felszólította Cserkaszi lakosait: ne hagyják magukat provokálni, tartsák tiszteletben a törvényeket, hogy békés úton oldhassák meg a konfliktust.

A Lviv megyei ügyészség nyomozást indított a megyei közigazgatási hivatal épületének elfoglalása ügyében, "állami, illetve középület vagy -intézmény elfoglalása" címén. Az ügyészség szerint ez a bűncselekmény akár 3-tól 6 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. Előzőleg a Ternopil megyei ügyészség is arról számolt be, hogy bűnügyi eljárást indított a megyei közigazgatási hivatal épületének elfoglalása miatt.

Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter péntek reggel ígéretet tett, hogy nem indítanak eljárást a kijevi Hrusevszkij utcán, a kormány és a parlament székháza közelében folytatott akciót résztvevői ellen, ha elhagyják a veszélyes területet. A miniszter azt is megígérte, hogy a rendőrség nem lép fel erőszakosan a Függetlenség terének a tüntetőktől való megtisztításakor.

Kijevben november vége óta tartanak az Európa-párti ellenzék tüntetései, amióta Viktor Janukovics elnök az utolsó pillanatban visszatáncolt az Európai Unióval kötendő társulásai szerződés aláírásától és Moszkva felé fordította a volt szovjet köztársaság szekerét.

03.52 - Elégedetlen az ellenzék a Janukoviccsal folytatott tárgyalásokkal

Péntek hajnali értesülések szerint egyáltalán nem elégítették ki az ukrán ellenzék vezetőit a Viktor Janukovics elnökkel előző este folytatott tárgyalások eredményei.

Az ellenzék első számú vezetőjének tartott Vitalij Klicsko szerint az ellenzéki vezetők három napot adtak Janukovicsnak az elmúlt napokban letartóztatott, több mint száz tüntető szabadon bocsátására.

Az elnök és belügyminisztere, Vitalij Zaharcsenko állítólag ígéretet tett erre. "Ez volt az egyetlen, amit elértünk" - ismerte el Klicsko, utalva arra, hogy Janukovics elutasított minden olyan követelést, amely az ő vagy kormánya lemondására irányultak.

A korábbi profi világbajnok ökölvívó elismerte, hogy sok tüntető számára ez csalódásra adhat okot. Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy továbbra is lehetséges az erőszak nélküli hatalomátvétel. Azt azonban nem említette, hogy mikor folytatják a tárgyalásokat.

A Bild című német lapnak adott, az újság pénteki számában megjelent nyilatkozatában a Németországban rendkívül népszerű Klicsko azt hangsúlyozta, hogy a tiltakozásokkal nem hagynak fel addig, amíg nem kerül sor előrehozott elnökválasztásra. Leszögezte, hogy az ellenzék fő követelése Janukovics távozása a hatalomból. Felrótta az ukrán államfőnek, hogy letérítette országát az Európa-barát útról és erőteljesen Oroszország felé közelítette.

23.55 - Ideiglenes megállapodás jött létre csütörtök késő este Kijevben [namelink name="Viktor Janukovics"] elnök és az ellenzéki vezetők között az erőszakos cselekmények beszüntetéséről.

A megállapodásról [namelink name="Vitalij Klicsko"], az Ütés (UDAR) párt elnöke tájékoztatta a Majdanon, azaz a Függetlenség terén várakozó, a hírek szerint több tízezer tüntetőt.

Klicsko szerint az ellenzéki vezetők három napot adtak Janukovicsnak az elmúlt napokban letartóztatott, több száz tüntető szabadon bocsátására. Az elnök és belügyminisztere, [namelink name="Vitalij Zaharcsenko"] állítólag ígéretet tett erre.

Az ellenzéki vezető a tiltakozókat a tűzszünet betartására szólította fel. Utalt arra, hogy Janukovics ígérete szerint a rendőri erők sem lőnek, illetve nem támadnak a tüntetőkre.

Hírügynökségi jelentések szerint Klicsko - aki a korábbi felmérések alapján a legnépszerűbb ellenzéki politikus - a tüntetőktől ismételten türelmet kért, ők azonban erre füttyszóval, illetve a "szégyen" kifejezés skandálásával reagáltak.

A korábbi világhírű profi világbajnok ökölvívó utalt arra, hogy a tárgyalások folytatódnak Viktor Janukovics elnökkel. Az ITAR-TASZSZ közlése szerint ezt erősítette meg [namelink name="Alena Lukas"] igazságügyi miniszter is, aki csütörtök késő este kijelentette, hogy pénteken vagy szombaton ismét tárgyalóasztalhoz ülnek az ellenzék vezetőivel.

Klicsko korábban azt közölte, hogy az ellenzék követeli a kormány menesztését és rendkívüli parlamenti választások kiírását. Csütörtök este erről nem tett említést.

Címkék#tüntetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában